Dynastin

dynastinEtt stenkast från Clas på Hörnet, norrut längs Birger Jarlsgatan från dess korsning med Odengatan, ligger Dynastin. Hit styrdes stegen för en adjö-middag med en kinesisk kollega, efter ett par snabba öl på Flying Horse, en sportbar några kvarter bort, för Dynastin har inget starkare än lättöl i dryckesväg, och samtliga svenskar i sällskapet såg på varandra med den där blicken som sa att en avskedsfest utan något starkare än lättöl, det kom inte på fråga. Om nu ölen är svag, kan den kinesiska mat som serveras på Dynastin dock vara desto starkare, och för den som likt undertecknad hittills mest upplevt detta lands kök i formen fyra små rätter, är det något av ett uppvaknande. Den avresande kollegan menade att det var den bästa kinesiska maten han hittat i stan, ett påstående som är svårt att verifiera för en som bara är van att äta friterad svensk-kinesisk mat, och detta ytterst sällan, men att det var mycket gott, bitvis delikat, kan inte förnekas. Den absoluta favoriten var en kanelkryddad och sjögräs-inramad revbenssprällsrätt, vars namn (antagligen inte korrekt) framsades “seatbelt”. Ett drag av salmiak, och den satt som en smäck, lika oväntat lätt som många av de andra rätterna som passerade revy, för på tydligen typiskt vis beställdes ett otal rätter in, varefter alla efter smak och kynne tog för sig av dem alla. En annan höjdpunkt var den inledande biffbuljongsoppan, med en rejäl dos chili och allra hastigast, lättast kokad biff i, aromatisk och ja, lätt, men även lammgrytan, fläskgrytan man rullade i små pannkakor med hackad purjo, och den avslutande kålrätten var synnerligen smakliga. En uppmärksam läsare märker här en viss brist på vokabulär, mer precist, att rätterna inte precis verkar ha några namn. Detta har sin förklaring i att menyn bara finns på kinesiska, ett språk er utsände har relativt begränsade kunskaper i. Nu trädde ju förstås de med kunskaper i denna skrift snabbt in i rollen som menyuttolkare, men serveringspersonalen visade vissa (om än kanske delvis begränsade) kunskaper i svenska och engelska, så ett besök utan tolk bör vara möjligt. En meny på engelska ska eventuellt vara i antågande, och likaledes alkoholtillstånd, och med detta borde alltså portarna öppnas för en svensk publik som trängtar att se bortom fyra små rätter.

Fyra varma rekommendationer av fem. Räkna med runt 150 kr per person om ni delar lite olika rätter. Birger Jarlsgatan 112, öppet vardagar lunch och kväll, helger bara kväll.

5 reaktioner på ”Dynastin

  1. Mycket trevlig mat! Vårt kontor ligger på Roslagsgatan, precis bredvid Clas på Hörnet. Tror det var en kollega som hade vandrat runt i kvarteret efter ett nytt lunch-hak och hamnat på Dynastin. Han tog dagen efter med mig dit för att prova deras lunchbuffé. Väldigt bra mat som gjordes i små omgångar vilket gjorde att maten hela tiden var nygjord och fräsch. Nackdelen med detta var att när en rätt var slut kunde man få vänta i 20 min på påfyllningen. Men som sagt, fantastisk mat!

  2. Trevligt att höra att de har en bra lunchbuffé också! De vet hur man talar med den svenska folksjälen. Då undviker man ju dessutom ev språkförbistring kring menyn, what you see is what you get. Eller ja, om man kan räkna ut vad det är man tittar på. Aja, det hjälper ju i varje fall.

  3. Jag arbetar ofta i närheten och har åtskilliga gånger intagit lunch på Dynastin. De rätter jag då har haft att välja mellan har varit de vanliga svenskkinesiska standardnumren: biff med bambuskott, friterat fläsk etc. Att de även kan erbjuda annat är glädjande, men hur får man dem att göra det? Krävs speciella kodord?

    För övrigt kan jag tyvärr meddela att den lunchbufféverksamhet som Gumae talar sig varm för tyvärr har upphört. Nu beställer man enstaka rätter.

  4. Ja, det är nog kodord som gäller, kinesiska sådana. En kollega som kan språket ifråga satte sig faktiskt och översatte namnen på några av de rätter vi fastnade för (det är alltså inte en komplett meny). För den som vill pröva lyckan med sagda PDF finns den här. Ett annat tips kan eventuellt vara att fråga efter “spicy”, “hot” och så vidare, det är möjligt att personalen utgår från att man inte vill ha det, om man inte frågar efter det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.