Suntory Kaku Highball

Whisky och soda är det bästa du kan dricka om du råkar bära kisstofflor, knästrumpor, manchesterbyxor och stickad väst. I övriga fall skulle jag rekommendera något annat.

Nu bär japanska män i åldrarna 4 till 107 aldrig något annat än mörka skor eller kisstofflor, kostymbyxor och stärkt skjorta med eller utan jacka och slips, men de dricker whisky och soda ändå, helt utan respekt för seder och regler.

Endast de allra gubbigaste bland japanska kvinnor dricker whisky och soda men som de gör det.

Japaner i allmänhet dricker whisky med sodavatten på ett sätt som vi inte riktigt gjort i Sverige sedan Lilla Fridolf gick på biograferna.

Det avgjort vanligaste sättet att dricka whisky och soda i Japan är sedan 2009 i form av en Suntory Kaku Highball. Det är en dryck bestående av Suntory whisky och sodavatten. På burk.

Suntory Kaku Highball är en reaktion på det faktum att unga människor i farten inte blandar sina egna whisky och soda i snabbköpet. Den är en del i en strategi för att få folk att byta tillbaka till whisky från öl och det har på det stora hela varit en ganska framgångsrik strategi.

En del av förklaringen till det kan vara att 35 cl Suntory Kaku Highball kostar blygsamma 184 yen, cirka 16,50 kronor, medan 35 cl öl av erkänt märke kostar kring 225 yen, cirka 20 kronor. Det borde vara en skillnad stor nog för att vinna marknadsdelar bland storkonsumenter.

Suntory Kaku Highball är en blick tillbaka i tiden då de som kunde i Japan, Sverige och Amerika drack whisky och soda till maten. Det är en dryck som smakar som något av John dos Passos.

 Förpackningen är modern och praktisk och även om jag inte sett unga japaner dricka ur en burk som den på bilden så förmodar jag att det händer med tanke på att de finns i varenda Lawson, Seven Eleven och Family Mart i hela landet.

Suntory Kaku Highball finns i två utföranden, med 7% eller 9% alkohol. Valet är inte lika självklart som det låter, den silvriga burken med 7% har ett par stänk av citrus som höjer smaken. Guldburken med 9% är slätare och paradoxalt nog mindre smakrik. Det är mer av en törstsläckare.

Det ska dock sägas att båda versionerna smakar kraftigt vattnad whiskey med bubblor. Det är ingen smakfest och kalla mig gärna slösaktig men jag tvekar inte att betala 3,50 kronor för en öl istället.

Likväl finns det något värdigt i denna anspråkslösa förpackning. Japan kommer för en utlänning som mig i två versioner, den grällt högljudda och den stramt återhållna. Suntory Kaku Highball är en dryck för den senare sidan av Japan.

Suntory Kaku Highball stillsam och värdig, den gör inga åthävor och dess smak tränger sig inte på. Den är stark och tyst drink från en värld av starka och tysta människor som inte finns längre.

3 soda av 5 möjliga

Finns inte på systembolaget. Finns inte alls utanför Japan. Finns på Family Mart.

9 reaktioner på ”Suntory Kaku Highball

  1. Det är helt enkelt en inomhustoffla av klassiskt snitt, inte en sådan modern sak som man trär runt hela foten som en socka utan en liten, platt toffla att stoppa tårna i. Namnet kommer av att framför allt män av en viss ålder stoppar fötterna i dem när de går upp på toaletten fyra gånger varje natt. I Japan har alla traditionella, officiella byggnader ett ställ att ställa skorna i, där får man ett par kisstofflor i utbyte. Detta gäller även exempelvis omklädningsrum i butiker.

  2. Kisstofflor? Har aldrig hört det uttrycket, även om jag bott i Japan sammanlagt 10 år. … Det jag närmast associerar till är de tofflor som finns på toaletterna; alltså tofflor man BYTER till när man går in på en toalett (publik såväl som privat) och sedan lämnar(!) där när man går ut från toaletten, och antingen tar på sig sina egna tofflor eller bara går i strumplästen. Det är t.ex. mycket vanligt att man på t.ex. restauranger tar av sig sina (ute)skor och stoppar in i ett litet (låst) skåp, och sedan går in på restaurangen i bara strumporna. Alla har då bara strumpor på sig; gäster såväl som personal. Mycket sympatiskt, som svensk/finne… och OT: Och alltid god mat och dryck, och perfekt service!

  3. Du kommer nog inte att få höra det uttrycken nästan oavsett hur länge du stannar i Japan då det är ett svenskt ord. Restauranger kan ha skoställ/skåp med eller utan kisstofflor i utbyte och som du säger kan de även ha särskilda plasttofflor på toaletten. Officiella byggnader som exempelvis kommunhus eller vårdinstitutioner ger en däremot nästan alltid tofflor i utbyte mot skorna man lämnar vid dörren.

  4. Jag tänkte helt klart på de små förskräckliga plasttofflorna man hittar på toaletten i Japan, och inser att hela sammanhanget åkt mig helt förbi. Recensionen blir ju helt klart en smula mindre surrealistisk på det här viset.

  5. Aha, de där tofflorna i imiterat läder? Som gjorda för att bäraren ska halka och bryta lårbenshalsen.

  6. Kisstofflan kan absolut vara av imiterat läder, i själva verket är den klassiska kisstofflan just det. Idag har dock filttofflan gjort utrymme för sig i kisstoffelgenren.

  7. Den produkt… ehum… utvecklingen borgar onekligen för att en däven doft sätter sig i tofflorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.