Jag köpte idag en begangad kokbok för fem spänn. Den hade det inspirerande namnet ”Hej Mat!” och var från 1980. I boken låg dock ett gammal tidningsutklipp som verkade vara betyligt äldre. Det innehöll receptet på en kasslergratäng som enligt uppgift kom från Gunnar Strängs andra fru Ingrid. I egenskap av statsvetare var jag tvungen att ta reda på exakt vad som väntade den svenska välfärdsmodellens främste ekonomiska företrädare när han tog tunnelbanan hem till det fräscha nybyggda hemmet i Stockholms västra förorter någon gång på 1960-talet.
Ingrid Strängs Kasslergratäng:
4 portioner
1 bit kassler, storlek efter hunger
3-4 hg champinoner
3 dl vispgrädde
4 msk heinz chilisås
1 tsk potatismjöl
1 bit ost
Paprikapulver
Skiva och stek kasslern, krydda kraftigt med paprikapulver under stekning. Lägg kasslerskivorna i en ungsfast form, inte mer än två lager med skivor. Skiva och stek svampen, lägg den på kasslern. Blanda grädden med en tsk potatismjöl och 4 msk chilisås och häll blandningen över kasslern och svampen. Riv osten och lägg ett lager över hela formen. Sätt in i ungen 15 minuter eller tills gratängen har en fin färg och vätskorna fått koka ihop ordentligt. Servera med ”ett par riktigt goda potatisar”, som det står i orginalreceptet.
Svensk välfärd när den är som bäst, smaklig men enkel och rationell, avnjutes bäst i en miljonprogramlägenhet.