Josephs bar

Bild: www.josephsbar.se
Bild: www.josephsbar.se

En verklig glädje med att ha flyttat till Stockholm är förstås att få presentera sin sida av huvudstaden för människor som kommer på besök från ens tidigare existenser. När Kalle från Lund kom på besök kändes det angeläget att relativt omgående bege sig till Nisses i Hässelby gård. När mina föräldrar var på besök för inte så länge sedan kändes det på liknande sätt viktigt att få visa dem Josephs bar i Vällingby centrum. 

Det var åtminstone så jag resonerade. I själva verket hade jag aldrig tidigare varit på Josephs trots att det knappt är möjligt att ta en bild på restaurangen från utsidan utan att få med åtminstone en del av mitt hus i bakgrunden. Hade jag levt granne med himmelriket eller stod vi i begrepp att genomgå en skärseld?

Det är ju något speciellt med familjemiddagar. Då vi klarat av samtalsämnen som “kul att få ses utan att behöva bära flyttlådor” och listan över vem som dött sedan sist gled samtalet över till inredningen på Josephs bar. Josephs verkar satsa på en ganska dunkel och förmodat exklusiv klubbmiljö även i resturangdelen av lokalen. Det är åtminstone vad de åstadkommit och även om de gamla ansåg att det var “fint” så kunde jag inte sluta fundera över valet att låta en blå och en gul neonslinga löpa runt den halvmånesformade lokalens fulla längd. 

Många av de som sökt sig till Josephs denna torsdagseftermiddag hade hoppat över lunchen för mer prioriterade utgifter. Tomglasen stod tätt på den delvis övertäckta uteserveringen och den enda servitrisen hade fullt upp att leverera ständigt nya bägare med öl och vitt vin till törstiga västerortsbor. Trots arbetsbelastningen var hon ett mönster av tillmötesgående och välvilja, vilket inte minst illustreras att min far ville ge dricks för första gången i sitt liv. Låt vara att han kanske kunde ha sträckt sig till ÖVER en procent av totalsumman nu när han ändå gjorde ansträngningen.  

Men nu går vi händelserna i förväg. Vi beställde pizza vilket inte var att göra Josephs långa meny rättvisa. Världen är dock en gång för alla inte rättvis och ärligt talat kände inte någon av oss sig särskilt äventyrlig. Pizzorna var i likhet med övriga rätter väl tilltagna och serverade med föredömlig snabbhet. De smakade som alla pizzor jag någonsin ätit i hela mitt liv har smakat och jag antar att det är det som är meningen med rätten. Bland rätterna vi inte beställde fanns alla kombinationer av fläskkött och bearnaisesås man kan tänka sig och ingen behöver lämna baren utan en prisvärd portion friterad potatis. De erbjöd dock även lax och skaldjur men jag valde att inte försöka. Ett rejält mål med mat på Josephs bar ger dig garanterat färg på kinderna men det är svårt att förutsäga vilken.  

På Josephs är ölen billig och stämningen gratis. Om stämningen får dig självmordsmässig är alltså inte Josephs ersättningsskyldig. När jag återvänder är det därför för ölen. 

För jag återvänder nog. Det känns på något sätt befriande att ha en inte så trygg hamn att lägga till i när vintern drar in över Vällingby och systembolaget av någon jävla anledning är stängt hela tiden. Josephs kanske kan bli den där platsen där alla kan ens namn eller åtminstone ens blodgrupp. Viktigast av allt är att jag hittat den enda rimliga platsen att tillbringa alla mina framtida släktsammankomster. 

10 reaktioner på ”Josephs bar

  1. Låter rätt fint, när jag läser sånt här känner jag att jag kanske borde vara lite mer öppen för förortskrogar. Den enda jag har riktig erfarenhet av till dags dato är Hjälmaren i Årsta – inget fel på den, men det finns uppenbarligen en hel värld där utanför tullarna som väntar på att upptäckas.

  2. Jo, om man är ute efter öl och mat som skänker primitiv tillfredsställelse, och vem är inte det ibland, så behöver man inte resa långt.

  3. Likheterna är förstås större än skillnaderna. Menyn, priserna och miljön är mycket snarlik.

  4. Jag har aldrig vågat mig in varken på Josephs eller Baronen i Vällingby.. Har flytt ner till The Caledonian Inn nere i Spånga som jag nämt förut. Nu ska de dock öppna ett O’Learys i Vällingby, det hurrar vi för!

  5. Jag tror att Josephs är klart mycket bättre än Baronen även om båda nog tillhör samma kategori. Jag har hört om O’Learys men jag förstår inte riktigt hur det ska fungera, går folk ut och dricker öl i Vällingby? De ställen som finns nu är just Josephs, Baronen och kanske Råcksta krog, ställen dit bara en ganska specifik kundgrupp söker sig.

  6. Jag har tänkt samma tanke om O’Learys. Jag tror och hoppas verkligen att det kommer gå vägen för dem. Det är lite det som saknas i Vällingby, det finns inget ställe man kan hänga på och dricka några öl utan bara två ställen som drar just en specifik kundgrupp. Sportintresserade blir tvingade att åka till Sumpan, Solna och City för att hitta en bra sportbar.

  7. Kvar att recensera är Grimsta Krog, Pizzeria Basilika (på vägen mot Grimsta IP) och Råcksta Krog.

    Basilika var helt ok när jag flyttade till Grimsta 06, Jack Vegas-alkisar, Paulaner öl och vedugnspizzor som var helt ok. Det verkar dock vara nya ägare som har slängt ut vedugnen till fördel för standard-grejer.

  8. Tycker josephs bar har bra mat personalen ger bra service. Det fanns en servitris som.var super trevlig och ägaren är trevlig. Även miljön förutom. Toaletterna kunde ha vart fräschare. Annars suttit i baren och prata med personalen när man dricker. Bättrebuteservering än baronen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.