Jämtlands India Pale Ale (89796)

Idag nådde mig en försändelse från Pilgrimstad i Jämtland. Det var två backar öl som Systembolaget förpassat till beställningssortimentet. I en av dem fann jag flaskan på bilden. Nu hade jag tänkt berätta något om den.

Kalla mig ytlig men det första som slog mig när jag såg en flaska Jämtlands IPA var etiketten. Jämtlands bryggeri har äntligen slutat med vanan att låta klass 5B på centralskolan i Hoting måla etiketterna. Visst kan man säga att det är innehållet som räknas men det är frustrerande att se ett av Sveriges finaste bryggerier diskvalificera sig själv från allvarlig konkurrens på nationell nivå. En bra öl från Jämtland i en ok flaska är exklusivt medan en bra öl från Jämtland i en flaska som ser ut att vara designad av en felmedicinerad Lars Vilks är buskis. Det är inte jag som skrev reglerna men så ser de ut. Det är därför jag är mycket glad över att se denna flaskas återhållna etikett. Tyvärr betyder detta tillfrisknande inte så mycket eftersom systembolaget alltså lagt ölen i beställningssortimentet.

Bryggeriet beskriver ölen som ”en brittisk IPA med amerikansk västkustfinish, bryggd i Jämtland”. Jag hoppas att det har framgått att ölen är från Jämtland.

Smaken är inte lika rund och humlestark som hos många amerikanska IPA. Istället har den har en ganska sammansatt men återhållen smak och en betydande beska. Det är en god men ganska omärklig IPA.

Systembolagets regler säger att man måste beställa minst 15 stycken flaskor på 0,5 liter vardera vid varje tillfälle. Ingen behöver oroa sig över att ha 15 Jämtlands India Pale Ale hemma. Någon kommer att dricka dem, de skrämmer inte. Harmlösheten gör dock också att Jämtlands IPA inte når några olympiska höjder.

23,40 kronor på systembolaget, nummer 89796 i katalogen

3,5 Jämtland av 5 möjliga.

6 reaktioner på ”Jämtlands India Pale Ale (89796)

  1. Den är väl värd att prova. Den finns på en del pubar också, om man inte vill köpa en hel back.

  2. I min värld hur jävla bra som helst (då är iofs IPA min favoritstil på bira, menmen). Vill man ha en ”genuin” stockholmsupplevelse av Jämtland så säljs den till ett facilt pris på Copperhills (prisvärda) afterski i Åre.

    En fråga förresten, hur lång hållbarhet hade flaskorna du fick hem? Tänkte köpa hem några backar för att ställa i fjällstugan, men då får de ju gärna hålla till sommaren åtminstone.

  3. En IPA är generellt sett bättre ju färskare den är, det kan vara bra att ha i åtanke.

  4. Flaskorna jag köpte hade en hållbarhetstid till april 2011. Det är inte så länge, kanske har det att göra med att Jämtlands enligt den egna reklamen är en opastöriserad färsköl.

  5. Är ju knepigt det där med IPA och hållbarhet. Egentligen ska de ju hålla seglatsen till Indien (och transport på land hela vägen till Rajastan) men nutidens fusk med både alkoholhalt och humlemängd sätter så klart sina spår i birabärsen. Synd dock, begränsar ju möjligheten till ett strategiskt lager.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.