Sanningar om ägg, del 1

Ägg är en evig källa till frustration för många. Just ägg kan man misslyckas med på så många olika sätt, och folk gör det på ännu fler. Nu tänkte jag att jag i en serie artiklar skulle delge mina kunskaper om detta ovala fenomen. Det mesta vet ni säkert sedan tidigare, men kanske kan ni snappa upp ett eller annat  tips.

Scrambled eggs, eller äggröra som det kallas på svenska, är en självklar del i en bastant baconfrukost. Det är säkert många av er som har ätit det på en finare restaurang eller ett dyrt hotell, och undrat varför är den så krämig och obränd jämfört med den man gör hemma. Tillsätter de en massa grädde eller smör för att få den så härligt syndig?

Nej, hemligheten ligger inte i att tillsätta ingredienser. I en riktigt bra äggröra ingår bara ägg, samt de kryddor man vill ha. Och kryddor behöver man inte så många av om äggen i sig är rätt tillagade och smakar bra. Hemligheten ligger i temperaturen. Receptet lyder så här:

  1. Knäck X antal ägg i en kastrull. Variabeln X ska anpassas efter antal gäster och dessas vikt.
  2. Vispa eller rör runt bara så att det blandas lite. Salta och peppra.
  3. Sätt värmen på löjligt lågt, kanske två eller tre av sex.
  4. Rör jätteofta.
  5. Svär över att det inte verkar hända något alls, och motstå frestelsen att vrida upp temperaturen. Fortsätt röra.
  6. Vips börjar det stelna. Nu får du röra nästan konstant, för det är lätt att det bränner vid. Strax är den perfekt.
  7. Lägg inte i persilja.
  8. Servera.

5 reaktioner på ”Sanningar om ägg, del 1

  1. Jaså.

    1. Smält litet smör i en liten skål.
    2. Knäck antal hönsägg efter smak och hunger.
    3. Rör upp dem och tillsätt salt samt vispgrädde och/eller mjölk, 1 dl?
    4. Mikra på 350W effekt ett par minuter. Rör då och då.
    5. Tag ut ur mikron i ett krämigt stadie.
    6. Hacka litet gräslök och strö över anrättningen (pretto – kan uteslutas)
    7. Ät – njut!

  2. Då kommer Halta-Lotta fram till dig, och häver sig på tå,
    och vrålar ”VEM I HELA VÄRLDEN KAN MAN LITA PÅ?”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.