Vissa saker gör sig bara i kombination. Som te, toast och time team, vid det här laget en tradition hemma hos avd Bromma. Hett te, toast med ost och apelsinmarmelad, och engelska mysfarbröder (och mysfastrar!) som gräver i marken och donar med krukskärvor, det sitter som en keps en avslappnad lördagsförmiddag. För de som inte redan känner till den, är alltså Time team en dokumentärserie i reality-aktigt format (men väldigt renons på drama, tack och lov) om ett gäng arkeologer som gräver ut ett nytt ställe över helgen. Det är väldigt mycket England, med randiga tröjor, skrockande arkeologer med yrande hår, pittoreska jordbrukslandskap och d:o hus. Kanske är det därför det gör sig så bra med te. Gudarna ska veta att man kan bli sugen på något varmt att dricka med den medeltida nivå av husbyggande och speciellt uppvärmning och isolering som brukar förekomma på de brittiska öarna. Det kan likaledes vara en del av anledningen till att de föredrar halvljummen öl. Hursomhelst är ovanstående trio ett solitt recept för mys, även såhär års när det faktiskt är riktigt uthärdligt att vara utomhus, bitvis rentav njutbart.
Och inte att förglömm: Baldrick från Blackadder som programledare (åtmistone förr då jag inte sett programmet ifråga på länge)
Precis! Han är med i hela serien från början till slut såvitt jag vet. Har mest kollat gamla avsnitt på youtube hittills, det är roligare med de gamla rävarna som man känner igen sen man såg programmet bakfulla dagar i korridorssoffan.
(Det är för övrigt just han som är på bild ovan, dock med en hatt)
Te och macka är väl standard-kvällsmat i alla fall två dar i veckan, för en annan. Har funderat på det där med att billiga påsteer skulle ge den där förhatliga hinnan – har inte kommit fram till nåt… Känslan är att du har rätt där, men är inte säker. Viss typ av te? Visst typ av vatten (hårdhet, mjukhet)? Men visst är det vanligare med påste??
Kontentan: aldrig fel med en brittisk ”nice cup of tea”!
En intressant fråga, det där med hinnan, Ante! Jag har bara stött på det med de allra billigaste påsteerna hittills, och min misstanke är att det helt beror på att de är teets motsvarighet till vår sötsak dammsugaren, dvs att de innehåller allt som blev över och ramlade bredvid, inkl drivmedel från te-skyfflar-maskineriet och andra bonusingredienser.
Behöver i och för sig inte enbart vara bonusingredienser som är orsaken till den där hinnan på teet (även om man nog kan vara rätt säkra på att det kommer med hö, halm, hyvelspån och annat skröfs i de billigaste varianterna). Sak samma händer med kaffe i om vattnet är för hett. Den höga temperaturen fäller ut de bittra oljorna i bönorna. När man meckar med löste så man gör ju inte som man gör med påste (i alla fall inte jag), d.v.s. doppar tepåsen direkt i det heta vattnet, utan man slår vattnet på tebladen och åtminstone för mig dröjer det ytterligare någon kritisk stund från det att vattnet kokat upp tills att jag slår det på bönorna/lösteet. Skillnaden för teet blir då tvåfaldig: 1) Vatten som antagligen är något mindre hett hälls på teblad i en sil och rinner av dem ner i koppen/kannan och först när koppen/kannan är full omsluter bladen fullständigt, istället för att 2) påsen går direkt ner i det heta vattnet som fullständigt omsluter hela påsen. Någon sakkunnig vetenskapare kan dock säkert vederlägga denna min teori.
En intressant teori! Dock har jag enbart stött på det med Lipton Yellow label påste, av de påsteer jag druckit på senare tid. Ingen sådan effekt med Earl Grey från Twinings. Jag kan inte påminna mig om att jag bryggt dem olika.
Note to self: Köp aldrig Liptons påste!
Som sagt, jag har inte underkastat min teori några som helst vetenskapliga tester, så det kan mycket väl vara som du säger, att det förekommer grejer i billiga påsteer som inte borde vara där. Det betraktar jag som en fullt rimlig förklaring efter att jag köpt malen svartpeppar (don’t ask …) från olika producenter och kommit fram till att några av dem antagligen bulkar ut produkten med rikliga mängder kvarnsten eller sand (h-e, vad det knastrar i tänderna), medan andra inte ägnar sig åt sådant fulspel.
Sten och grus i kryddorna låter som ett scoop för Sverker Olofsson på Plus (saknaden är stor efter denne store man!). Vi får verkligen hoppas det inte är lika illa ställt med Liptons påste. Man kanske rentav skulle göra sin medborgarjournalistiska plikt och kolla upp saken.