Efter att under årens lopp ha smakat en eller två sorters rauchbier, fanns det hos Gödsvinet syd av mycket enkla anledningar ingen större frestelse att pröva fler. Hushållsmedwurst på flaska? Det finns säkerligen kulinariska användningsområden för slika drycker, men som just dryck betraktat fanns endast högst begränsad entusiasm. Så trots viss tidigare förplägnad av det våta slaget, var det med viss skepsis vår korrespondent betraktade kvällens värd korka upp en J-fume, en italiensk tolkning av rökt öl, eller mer specifikt, öl bryggd på rökt malt, från bryggeriet Teddy Bier (notera den synnerligen underhållande ikonen på flaskan) i toklilla italienska Mori. En mycket distinkt ton av pyrande enris och spontanbrasa på våt ved spred sig, men efter en närmare olfaktorisk utforskning och en smak-klunk, förbyttes skeptiska uppsyner till leenden – det här var minsann en högst drickbar sak! J-fume är bara lätt rökig, med en brödig maltighet (som dock håller sig i bakgrunden), balanserat med en viss humlebeska, men föga sötma, och har en lång, rökig, trevlig eftersmak. Det är definitivt inte såhär man förväntar sig att öl ska smaka, och vokabuläret kändes vid test-tillfället märkbart begränsat: den enda hållbara associationen var till rökig whisky, men helt utan den tjärighet som kännetecknar denna. Alla tankar på rauchbier var, dessbättre, omedelbart bortblåsta: J-fumes eleganta, torra rökighet har sannerligen inget gemensamt med rauchbierens flytande dansk-salami.
Fyra trevliga överraskningar av fem möjliga. Gödsv. syd har som uttalad målsättning att söka upp bryggeributiken där J-fume är till salu, och testa det övriga sortimentet.