Abita christmas ale (11335)

De senaste åren har de svenska öldrickarna, delvis genom systembolagets förtjänst, lärt känna en lång rad amerikanska mikrobryggerier. Den som har druckit tillräckligt många har kanske noterat att de tenderar att komma från ett antal särskilt fina ölregioner. Den nordöstra hörnan av USA är en sådan region, Colorado är definitivt en annan och norra Kalifornien är förmodligen en tredje. 

Förhållandevis få bra öl kommer från södra USA och innan jag öppnade denna flaska från Abita Springs hade jag aldrig druckit en god öl från Louisiana. Abita Springs ligger visserligen bara några mil norr om New Orleans och där har jag druckit öl som uppenbarligen var goda nog att konsumera per dussin. Jag tvivlar dock på att några av dem var lokalt producerade, i söderns hetta svalkar man sig i regel med lätt och till frysningspunkten kyld öl från den amerikanska mellanvästern. 

Abita christmas ale är första hand en ale och möjligtvis i andra hand en julöl. Detta nämner jag helt och hållet som en positiv egenskap. Allt för många av säsongens julöl smakar som en kombination av allt man finner på julbordet. Abita christmas ale smakar bättre än så. 

Denna helt balanserade ale har en välutvecklad men ganska återhållen smak av nötter och citrus som nästan helt smakar sötma. Den låga sötman gör att smaken blir lite tunn men utan att bli tråkig. Detta kan vara något så ovanligt som en julöl som man kan äta julmat till.   

24,90 kronor på systembolaget, nummer 11335 i katalogen

3 mississippi av 5 möjliga

2 reaktioner på ”Abita christmas ale (11335)

  1. Detta är möjligen årets första julölsrecension. Hursomhelst är den, och kommer att fortsätta vara, en av årets bästa julölsrecensioner!

  2. Kul! Dessutom gör det inte så mycket att jag fick för mycket Ayinger winter-bock för att skriva färdigt recensionen av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.