Adelsö bryggeri

adels

Chansen att du bor i närheten av ett bryggeri har som alla vet växt avsevärt under senare år och Systembolaget har på sitt sätt försökt dra konsekvenserna av det. Under “lokalt och småskaligt” hittar man i var och varannan butik öl som kanske tillverkats i någon källare som du passerat på vägen dit.

Adelsö bryggeri är ett utmärkt exempel på ett sådant lokalt och småskaligt bryggeri även om det förstås bara är det förra om man råkar bo i västra Stockholm. Flaskorna på bilden fann jag på systembolaget vid Brommaplan, vilket alla som åkt gröna linjen vet är bytesplatsen för bussar till mälaröarna.

Adelsö är en mälarö och jag hyser inte längre några tvivel om att man kan göra öl där. Det är förvisso inte en fråga jag ägnat någon större uppmärksamhet men hur som helst är den nu utagerad och den slutgiltiga upplysningen torde därmed vara ett litet steg närmare.

Ölen i mitten är en strävt citrussmakande blonde som skulle kunna fungera som ersättning för nästan vilken annan strävt citrussmakande blonde som du kan komma på. Om du precis tänkte blanda till en läskande drink på gin med lime och ingefära så kan du lika gärna låta bli och öppna en Boom boom blonde istället. 

Ölen till vänster är en Rocket I.P.A och även om jag nog kommer att vilja fortsätta att dricka även andra IPA så är detta ett exemplar väl värt 27 spänn och tio minuter. Det går att hitta en fruktigare IPA men man får bläddra ett tag i systemkatalogen. Rocket I.P.A smakar som ett maltigt marlboroughvin om det är något du kan föreställa dig.  

Ölen till höger är en fullväxt stout som innehåller samtliga smaker som folk säger att de känner i stout. Jepp, kavringen är där också. En fullständigt respektabel dryck. 

Saken med det lokala och det småskaliga Adelsö bryggeri är att du förmodligen inte kan få tag på det. Adelsö bryggeris öl finner du på systembolaget på Ekerö och båda i Bromma och du kan fiska upp lite uddaflaskor i städer som Varberg, Karlshamn och Malmö.

Det är svårt att säga varför någon skulle beställa någon av dessa öl till sitt lokala systembolag någon annanstans i Sverige. Det är bra öl men varför vänta på leverans från en mälarö när det förmodligen finns en lokal öl nästan var man än är i Sverige. 

2 reaktioner på ”Adelsö bryggeri

  1. Ett mycket relevant resonemang, som jag dock tror Jonas kan ha varit först med, fast det kan förvisso vara lite av strid på kniven mellan era två avdelningar om vem som var först med att sabla ner lokala bryggerier, evt i formen “damning with faint praise”. Jag kan dock inte säga emot egentligen. Även om det förvisso aldrig är fel med en välgjord IPA eller stout, är det nog i slutändan roligare med småbryggerier som PangPang, som gör något lite mer annorlunda. Samtidigt är det ju definitivt en balansgång, slutresultatet ska ju vara gott att dricka, inte bara något lite för tokroligt experiment. Gårdagens öl från PangPang (Tikitango) var ju dock inte alls svårdrucken, tvärtom mycket njutbar, om udda.

    Jag kanske får göra slag i saken med min gamla plan att söka mig runt diverse systembolag söder om söder och plocka på mig PangPangs öl. De av Omnipollos öl jag kommit över har ju varit roliga att testa.

  2. Här försökte man sig på lite uppriktig uppmuntran fri av cynism men det misslyckades förstås. Jag tycker det är helt och hållet positivt att hitta bryggerier som detta och deras varor visade sig ju vara mer än godkända. Men jag håller ju med om att konstiga snarare än konventionella småöl är roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.