Amager IPA tillfälligt på bolaget

Öl verkar vara temat för dagen, och jag är inte sämre än att jag hakar på. Idag släppte systembolaget Amager IPA i sitt tillfälliga och begränsade sortiment. Bara i vissa av deras butiker alltså. Amager Bryghus är ett litet bryggeri i ett industriområde nära Kastrup. Faktum är att härifrån Malmö kan man åka dit med tåg på någon halvtimme, men det gör man såklart aldrig.

För den som inte är nere med facktermerna, IPA står för India Pale Ale. Den härstammar inte alls från Indien, utan tvärtom bryggde man den för att den skulle klara den långa resan från England till Indien och engelsmännen där. För att klara detta gjorde man den starkare, och tillsatte mer humle. Humle är det beska i ölen, men det fungerar också som konserveringsmedel. En IPA är alltså normalt stark uppåt 7% och väldigt besk. Sedan, likt mycket annat, blev denna produkt av nöden populär, och nu är den större än någonsin, särskilt i USA.

Hur som helst, förra gången jag smakade den här ölen var det en av de bästa jag någonsin druckit. Jag vet inte hur den är på flaska, men det kan ju inte vara dåligt. Skynda att köpa, de hade många kvar på Hansa i Malmö idag.

En reaktion på ”Amager IPA tillfälligt på bolaget

  1. Nu har jag druckit. En mycket välavvägd och balanserad öl. Inget sticker ut. Men fan vet om den är så god som på fat på bishops. Hur som helst, klart drickvärd. Undrar man hur en IPA bör smaka så är detta en bra mall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.