Ibland finner man sig i den situationen att man har ett flertal flaskor rom som man tycker stått och dammat länge nog. Blicken glider längs internet, bort förbi cuba libre, mojito och caipirinha, mot monsterdrinkar med dussintals ingredienser som hade känt sig hemma på bästa tiki-bar. Men då barskåpet utöver rom mest innehåller ett par flaskor single malt och en halvtom grappa känns det möjligen något bakvänt att addera en hoper ytterligare flaskor i processen att rensa ut bland rommen. Det var i det här läget som en lösning kom från samme man vars present (se bild t.v.) drivit den totala mängden rom över gränsen. Barbadian rum punch, en uppfinning från samma ö som flaskan i fråga. Receptet är enkelt:
“One of sour, two of sweet, three of strong, four of weak”
Med detta avses, i tur och ordning, limejuice, sockerlag, rom och vatten, som i brist på shaker etc drinkmakardon hade lagts på kylning i förväg. Resultatet har en skaplig balans mellan sprit, lime och sötma, dessa tre gamla slitvargar i drinksammanhang, med syrligheten i framsätet, och de andra två djupt nersjunkna i dynorna baktill. Med ett par isbitar och en skiva lime passade det utmärkt till en 80-talsrulle med mer stil än innehåll.
Fyra pastellklädda grubblande poliser på en soldränkt strand av fem möjliga.