Caffè americano

Under mitt redan avhandlade besök på Sibyllans kaffehandel på Sibyllegatan passade jag även på att köpa en mindre mängd höganrikat kaffe av franskrostat slag till min espressobryggare. Det är en rostning så mörk att butiken endast får sälja det med tillåtelse från vapeninspektionen. De bad om legitimation och jag figurerar nu på listor över människor värda att bevaka i ett stort antal NATO-länder. Jag kommer aldrig lagligen att kunna besöka Israel. Min poäng är att det är ett kraftfullt kaffe och det är den enda jag har.

Varför köpa en koncentrerad dos av de bönor som butiken annars bara använder för att spetsa sina blandningar med? Den smutsiga sanningen är att jag häller varmvatten i min espresso. Ja, jag dricker caffè americano. Om du fortsätter och läser det här efter det avslöjandet så förutsätter jag att du är amerikan, mycket liberal eller en av de sökrobotar som utgör en majoritet av gödsvinets läsare.

Visst kan jag dricka en kopp espresso ibland men en lång dags skrivande kräver en mugg med kaffe som håller en sällskap under längre tid än det tar att snorta två centiliter koffein-gyttja. Caffè americano blir precis så starkt som de proportioner mellan kokhett vatten och espresso du väljer. I en normalstor mugg betyder det att kaffet blir ungefär som bryggkaffe. Varför då inte göra bryggkaffe? Även om jag generellt sett anser att kaffebryggaren är ett mycket fint redskap så har mina känslor för bryggkaffets karakteristiska beskhet kommit att svalna. Caffè americano har samma styrka som bryggkaffe men utan beskheten och utan de bismaker som endast kan förklaras med att någon använt filterhållaren till något annat än att göra kaffe. Ifall man blandar vätskorna rätt så får man dessutom ett fint espresso-skum som en högst bokstavlig krona på verket.

Att vattna sin espresso väcker ungefär samma känslor som när man vattnar sin whiskey. Man må ingripa i det redan fulländade men ingen kan förneka att vissa smaker måste ges utrymme i ett neutral medium som vatten för att kunna uppfattas av mänskliga sinnen. Är Bobs blandsaft finare när den är outspädd? Godare?

Känslor kan aldrig få inverka på något så viktigt som kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.