Cantillon (1622)

Cantillon Kriek 100% Lambic Bio är den överlägset bästa kriek som jag har druckit. Hur god är den bästa kriek som jag har druckit? Låt oss bara säga att det fortfarande är en kriek.

Den klarröda drycken med sitt vackert rosa skum är intensivt syrlig och den har en mogen smak av frukt. Jag känner körsbär.

Cantillon framställs genom att spontanjäst öl av typen lambic får jäsa en andra gång på fat tillsammans med stora mängder ekologiskt odlade körsbär. Det är ett traditionstyngt hantverk men med så många traditionstyngda hantverk började det som det effektivaste, tillgängliga sättet att lösa ett vardaglig problem. Det vardagliga problemet var i det här fallet att man behövde lite variation i den syrliga lambicen.

Fina flaskor ställer krav. På den här kan man läsa att man helst ska förvara flaskan i källartemperatur i ett år efter inköp för att smaken ska hinna utvecklas. Nu har Svenska Bostäder i all sin modernistiska kortsiktighet försummat att utrusta min lägenhet med en vinkällare så jag tvingas hälla i mig krieken nästan direkt från hyllan på systembolaget. Livet i förorten är hårt, brutalt och fult.

Ett annat serveringsråd är tydligen att blanda en flaska med två sockerbitar för att ta udden av syran. Jag testade detta i ett separat glas utan att slås av fötterna av upplevelsen. För det första tror jag att man behöver väldigt mycket socker för att Cantillon ska bli något annat än syrlig och dels tror jag att man motverkar det som i slutänden är kriekens storhet. Syrligheten.

Detta är en bra kriek och om det betyder något för dig så föreslår jag att du aldrig dricker någon annan.

49 kronor på systembolaget, nummer 1622 i katalogen

4 körsbär av 5 möjliga

9 reaktioner på ”Cantillon (1622)

  1. Peta i sockerbitar i öl? Hur kan man överhuvudtaget påstå att belgarna är världsbäst på öl när de går såna vansinniga råd om sina egna produkter?

  2. Står ingenstans på flaskan att de rekommenderar att dricka den med sockerbitar. Var heller inget jag hörde dem rekommendera när jag var på bryggeriet ifråga för några månader sen.

  3. Jag har också smakat och uppskattat denna. Den smakar mycket körsbär och inte så saftigt som andra fruktbetonade brygder. Men man ska inte dricka den när man är sugen på en öl, för öl smakar den inte.

  4. det är en fin kriek. men det finns bättre 🙂 … tycker jag…. surheten är som smaken i baken.

    Timmermans Kriek Retro (aka Tradition (#1569)… och ej att förväxla med Timmermans Kriek (#1666) som är sötad) är enligt mig godare på många sätt, fast den är inte lika elegant eller vad man ska kalla det… fast tycker den är godare. Dock utgången på systemet men finns på Bishops för det mesta för löjliga 68 kr. Billigt för att vara Bishops.
    Även Boon Kriek (89976) är redit fin

  5. Boon Kriek är för söt tycker jag, timmerman kriek tradition kan jag ej uttala mig om…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.