Choy’s Garden, Västerås

Jag blir så förbannad. Efter 8 månader i Stockholm hade jag trott att jag vant mig vid lunchpriserna i huvudstaden men ett besök i Västerås får mig att minnas vad en bra lunch kostar i den riktiga världen. Choy’s garden erbjuder en kinesisk buffé med 12 varmrätter och en lång rad tillbehör för 75 kronor, mindre än vad en macka och en kopp kaffe kostar någonstans på Södermalm.

Klockan var bara lite över elva när jag som av en tillfällighet gick förbi det ganska dystra lilla huset på Smedjegatan som en gång var ett konditori. Det var tidigt men jag hade varit uppe sedan fem för att intervjua unga människor som misslyckats med att få fullständigt betyg i skolan och, som i något fall, därför bränt ner den. Detta visade sig vara lite utav en utmaning så jag behövde något stärkande.

En kinabuffé är som regel stärkande och den på Choy’s är inget undantag. Kinesiska restauranger har oftast väldigt följsam betjäning och och även i detta fall följer Choy’s mönstret. Vid varje givet tillfällde jobbar det minst ett halvdussin personer på restaurangen, någon tar betalt i baren, någon tar upp dryckesbeställning, ytterligare någon visar dig till ett bord och så vidare. Sist kommer någon till bordet med den valfria läsk, lättöl eller vatten som ingår i priset på 75 kronor. I Stockholm jobbar huvudsakligen misantroper a´la Seinfelds soppnazist. Sådana som mycket väl kan skalla dig bara för att de inte gillar ditt utseende eller för att du inte är tillräckligt snabb med hundralapparna.

Jag kan förstå tanken på att ha mycket personal, saker och ting sker ju fortare och de kan få upp cirkulationen på gästerna i lunchrusningen. Däremot förstår jag inte riktigt hur de kan servera så mycket, så bra mat för de pengarna.

Den enskilt största kundkategorin på Choy’s garden är byggarbetare. Jag tror inte att jag i onödan fortplantar en illasinnad stereotyp ifall jag säger att de äter mycket. En ambitiös knegare kan utan vidare stapla 4 kilo rent kött på en tallrik och med god min fylla en andra med diverse friterade land, havs och kräldjur.

Allt du associerar med en kinabuffé finns egentligen där. Där finns ett par grytor, kyckling på spett och vållullar med den där röda saftsoppan. Inget är direkt märkvärdigt men allt är mer än väl godkänt.

Efter maten bjuds man på kaffe och kaka och man jobbar då fortfarande av de 75 kronor som man betalade ungefär 6000 kalorier tidigare.   

Det finns bra ställen att äta lunch på efter en arbetsam förmiddag och det finns mindre bra ställen. Choy’s garden är ett bra ställe och Stockholm är ett dåligt.

4 fritöser av 5 möjliga

4 reaktioner på ”Choy’s Garden, Västerås

  1. Underbart! Alltför ofta ser jag folk som inte ser till att få sina kalorier till lunch.. och sedan måste de gå och småsnaska på frukt och annat fjant framåt eftermiddagen. Nej fy, man ska äta ordentlig lunch, och sedan sätta sig och kolla sin email en trekvart på det.

  2. Jag håller med, även om jag aldrig skulle begränsa post-lunchsurfningen till endast 45 minuter.

  3. Du måste ha besökt min barndoms konditori Princess, jag försjunker i minnen av princesstårta med gul marcipan och en tunn marängbotten och tre kronor mot en botten av brun kakao. Hade ingen aning om att där blivit kinesrestaurang …

  4. Det är väl ett exempel på konditoridöden som spridit sig över landet allt sedan TV:n slog igenom (och långt efter det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.