Dovas tar guld

Senast jag hörde någon säga ordet “Dovas” var kring tiden då jag skrev en recension av stället på Sveavägen i juni förra året. När jag tidigare idag lyssnade på Säkerts lysande skiva “Facit” insåg jag dock att hon spridit namnet på denna bar i Stockholm vitt och brett.

Det är i den sköra och mycket fina visan “Får jag” som Östersunds Annika Norlin beskriver hur hon landar på Dovas med sitt icke namngivna kärleksintresse. Med sin skalpellvassa känsla för ord berättar hon om att: “Se hockeyn på Dovas utan att se hockeyn, på Dovas”.

Det framgår inte vilken av Dovas två barer hon syftar på. Kanske är det den ursprungliga baren på St Eriksgatan, helt nära bron, och kanske är det baren på Sveavägen, intill Monks och platsen där Olof Palme skjöts till döds för exakt 25 år sedan. Kanske finns det någon annan Dovas, någonstans i Sverige.

Det spelar förstås ingen roll, båda ställena representerar samma sak. Det är enkla ställen för stora stark och ett avkopplat förhållande till alkohol och nästan allt annat. I Sverige är det nog bara Säkert och Håkan Hellström som klarar av att ständigt omfamna helt otrendiga fenomen och på något sätt vinna på det till slut. I SVT:s program “Dom kallar oss artister” berättar Annika Norlin att hennes favoritband i ungdomen var pojkgruppen New Kids On The Block. I det perspektivet blir det logiskt att sjunga om en stund på en bar som varken är exklusiv eller trendkänsligt alternativ.

Inte nog med att Annika Norlin sjunger om Dovas. Hon följer det i den följande meningen med det vackraste stycket poppoesi på många år:

“Får jag luta mig lite närmre precis när det blir 2-0 till Finland? Får jag köpa en öl till, som vi gör i Norrlands inland, när vi inte kan förklara hur gärna vi vill sitta kvar precis så här”

12 reaktioner på ”Dovas tar guld

 1. Dovas finns även på Hornsgatan numera. Men för mig är Dovas alltid Dovas på S:t Eriksgatan. Gillar inte detta med sunkhakskedjor riktigt, det påminner för mycket om gamla Lion Bar…

 2. Ah, det har jag faktiskt hört talas om. Det får bli en expedition bort till de kvarteren någon gång.

 3. Kära Dovas, tillsammans med syskonbaren Theodora (med käck inredning från M/S Salmonella, komplett med falsk stjärnhimmel) ställena där krogfylleoskulden rykt på många undomar från Kungsholmens Gymnasium.

  St Eriksgatan och området runt Fridhemsplan är ju för övrigt helt fantastiskt. När jag tog studenten fanns det Lion Bar, Star Bar, Dovas, Theodoras, Fridhems, Nivå 22 mm som alltid hade dörrarna öppna för studenter som ville lägga telemarketing-pengar på Tuborg Sort Guld för 35 spänn/flaskan. De dagarna håltimmar kunde fyllas med öl var bra dagar.

 4. Det låter vackert. Passerar under Kungsholmen varje dag, kanske borde man kliva upp vid Fridhemsplan någon gång.

 5. Åh, Kungsholmens alla sunkhak <3

  Fridhem (eller är det Fridhems) var platsen för min första riktiga krogfylla, en kväll som intill denna dag också är min absolut värsta krogfylla; en kväll som slutade i den svartaste misär. Kommer ihåg att ett av borden på Fridhem på den tiden var avsett för "icke rökare", haha. Men jag uppskattar stället trots allt.

  Dovas och Theodoras (att dessa två syskonhak bilder initialerna DT är näppeligen en slump) har jag spenderat åtskilliga kvällar på. T var att föredra om man ville ha en lugnare kväll med intelligenta samtal, D om man ville festa hårt. Biljarden tvärs över gatan kunde man gå till om man ville spela biljard. Inte fel det heller.

  Nivå 22 är så osannolikt sunkigt att man tror sig vara utomlands. Star Bar har jag aldrig besökt. Och om det fanns någon charm i Lion Bar så har jag glömt det.

  Men ja. Goda tider. Numera hänger jag bara på Söder och går för övrigt knappt ut alls. 🙁

 6. För tiotalet år sedan fanns det ett Dovas på Hornsgatan, i korsningen med Torkel Knutssonsgatan i lokalen där Pappa Grappa låg sedan. Har det öppnat igen eller är det ett Dovas i helt nya lokaler? På Eniros karta ser det ut som om nuvarande Hornsgate-Dovas ligger ett kvarter längre västerut.

  “Diset” i Örnsberg är förmodligen det bästa sunkhak jag har besökt i Stockholm. Deras karaokekvällar går utanpå det mesta — blaskölsfylla, falsksång och obligatoriska veneriska sjukdomar. Finns stället kvar eller har det rivits för att ge plats åt ytterligare ett fräscht hus i Hammarby sjöstad-stil?

 7. Dovas Hornsgatan ligger (numera) i kvarteret mellan Rosenlundsgatan och Ringvägen. Tidigare låg det en kinakrog i lokalen.

 8. Jag ser framför mig inlägget “Dovas vs Dovas vs Dovas” samt även en hel serie med reportage från Kungsholmens blomstande kultur av ölsyltor. Det kommer att bli en glädje att fördjupa sig i detta ämne.

 9. Jag är gärna med på en sådan utvärdering. Kanske ska vi planera in det som en pikant uppföljning på ettårsjubiléet?

 10. Absolut, kanske i anslutning till detta eller vid annat lämpligt tillfälle.

 11. Besökte Dovas Hornsgatan idag o blev förbannad. Stoppade i några mynt i spelautomaten, loggade in med födelsedatum o började spela. Efter några tryck stolpade innehavaren fram och beskyllde mig för att ha snott automaten där han hade 100 spänn kvar. Så var inte fallet. Är automaten gående med insats behöver man inte logga in! Dessutom visas inte framsidan med reklam. Grabben hade helt klart FEL vilket jag förklarade. Den lille mannen vägrade tro mig, tryckte ut mitt kvitto på 11 kr o gick in i automaten för att kolla loggen. Som väntat visade det sig att han hade fel. Fel kan man ha men han var otrevlig mot mig – en oerhört kränkande och agressiv attityd. Jag påpekade lugnt och sakligt att han borde be om ursäkt och att jag tyckte han burit sig illa åt. Han kontrade då med att hade varit säker på sin sak och att jag inte behövde vara kvar! Drack upp min eftermiddagsöl och drog. Kommer ALDRIG att sätta min fot där igen – någonsin.
  Gå INTE till Dovas Hornsgatan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.