Epic Armageddon IPA (1509)

En gång fanns det en IPA för varje årstid. Idag finns det en IPA för varje dag på året. India Pale Ale har varit spjutspetsen i de senaste årens upprullning av lagerns totala herravälde här i Sverige. Den fjortonde februari fick svenska IPA-entusiaster ännu ett vapen i sin aresenal, om än bara tillfälligt. Epic Armageddon IPA är en lättsam men riktigt trevlig IPA som har potential att stjäla mängder av själar ur lagerdrickarnas led.

Epic Armageddon IPA är en lätt och frisk IPA men en fint balanserad humleton. Ölen smakar ungefär som hallonsoda smaksatt med humle även om den har en rätt myndig efterbeska. Allt för många IPA har en vass humleinledning eller en för bitter beskhet på slutet, som dominerar smakupplevelsen. Denna IPA domineras istället av det fruktiga mellanregistret. En del kommer utan tvivel att tycka den är för blommig i smaken men i detta fall är jag beredd att med den gamle Dengs ord låta tusen blommor blomma.

Hallonsoda eller inte, Epic Armageddon IPA håller 6,7% alkohol. Var den gömmer sig förstår jag inte, den uppfriskande smaken har varken sötma eller tyngd av alkohol.

Epic Armageddon IPA kommer från Auckland i Nya Zeeland vilket visar att man i detta land är berett att inleda en försoningsprocess efter att ha förgiftat stora delar av världen med Steinlager i årtionden. Bryggeriet Epics motto verkar vara “The answer to everything” vilket måste tolkas som en homage till Homer J. Simpsons legendariska ord om alkohol: “The cause of, and solution to, all of life’s problems”. Jag för det till det reda välfyllda pluskontot.

34,90 kronor, nummer 1509 i katalogen

4 hallon av 5 möjliga

6 reaktioner på ”Epic Armageddon IPA (1509)

  1. Den här står i kylen och väntar på drickning och bloggning. För om man inte bloggat om den har man inte heller druckit den. Och nu när du redan bloggat om den kan jag ju lika bra vaska den. Skit också.

  2. Då jag själv i dagarna tar mina första stapplande steg på mikrobryggandets långa stig slår det mig att Nya Zeeland verkligen är en maktfaktor inom humle (där det råder en jävla huggsexa om att få tag på de flesta aromvarianterna). Antingen är det klimatet som är ninjabra för de små kottarna eller så lät de trädgårdarna frodas när vi i Europa lät de övergå till köpcentrum, nöjesparker och parkeringsplatser.

    En god IPA från landet som ger oss vår IPA-humle? Jag får ta och prova den där.

  3. Visst är det en trevlig öl, det enda problemet är att den verkar ta slut överallt, hela tiden. Har inte sett några sedan jag testade den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.