Gnocchi, salsiccia och rödtjut

IMG_0086Nu i juletider lagar många gärna italiensk mat. Eller ja… det kanske de inte gör. Men jag gjorde i alla fall det idag och jag tänkte dela med mig av resultatet. En man, vi kan kalla honom Marcuz, lärde mig det här receptet på en bergssluttning i norra Italien tidigare i höstas. Det är enkelt, rustikt, stabbigt och väldigt väldigt gott.

Du behöver

 • 3 st färska italienska korvar
 • En halv gul lök
 • En klyfta vitlök
 • En näve körsbärstomater
 • En näve örter som tål kokning, tex rosmarin, salvia eller timjan.
 • 2 portioner gnocchi
 • Rödvin
 • Parmesan

Så här gör du

1. Skala korvarna och smula sönder den goda färsen. Stek i olja.

2. Finhacka löken och lägg i när färsen börjat få färg. Efter ett litet tag, i med den finhackade vitlöken också. Låt den steka med någon minut, men låt den inte bränna.

3. Halvera tomaterna och lägg i dem med resten i stekpannan och slå över rödvin tills det känns bra. Örterna kan du också lägga i nu. Låt koka tills det smakar gött, sådär fem-tio minuter räcker. Smaka av med salt och peppar men var försiktig med saltet, det blir ganska salt som det är.

4. Koka gnocchin, men inte för länge. Koka tills de flyter upp till ytan eller så länge som det står på förpackningen (det av dem som kommer först). Häll av vattnet och ös ner gnocchi-bollarna i pannan med det andra goda. Blanda med rustik träslev.

5. Lägg upp på tallrikar och riv över parmesan tills rätten bara vagt kan skönjas. Avnjut med vinet som inte gick åt.

 

2 reaktioner på ”Gnocchi, salsiccia och rödtjut

 1. Låter nice! Vanligt grepp att använda korv-kött i pastasås i Italien, de sålde faktiskt det utan skinn t.o.m., för att göra saken enklare..

 2. Ja skinnet känns mer som en smidig förpackning ibland. Lika bra att packa upp. Det är dock inte all färsk salsiccia som lämpar sig lika bra för den här typen av matlagning har jag märkt.

  Den som finns på hemköp är inte perfekt att stekas påklädd, men så här passar den fint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.