Häng me te uret!

Någon pratade lite för högt på systembolaget och någon svarade i samma röst. Inga låter som stamkunderna på systembolaget och det är inte bara personalen som lär sig att känna igen dem. De är förstås inte särskilt svåra att känna igen.

Kolingen log så att det fårade ansiktet såg ut att slutligen rämna efter åratal av elementens överlagda misshandel. Han vandrade med sorglösa steg mot kassan med en flaska i handen, solglasögon och en grönrutig flanellskjorta uppknäppt till naveln. Han pratade med en yngre man som ännu bar sitt levene med större diskretion, endast en ohälsosam solbränna och just den karakteristiska rösten förenade honom med den förtida åldringen.

“Häng me te uret” stötte den yngre ur sig i ett andetag och den äldre svarade utan att sakta in “nä, för jävla varmt”.

Det är här vi kommer till samtidsskilldringen av Vällingby centrum och det närmaste en poäng som detta inlägg någonsin kommer att få.

I Karlskrona satt elitalkoholisterna i Hoglands park innan systembolaget flyttade och i Östersund satt de i min trappuppgång innan systembolaget flyttade och någon satte ett lås på dörren. I Lund satt de på Knut den stores torg och i Staffanstorp satt de i Malmö. I Malmö fanns de överallt. Så ser mitt svenska atlas över kultplatser ut.

I Vällingby sitter de heltidssysselsatta drickarna i ett solur nedanför mitt hus. Bilden är tagen från min balkong, 13 våningar upp i luften. När bilden togs var uret tomt och vi vet varför. Det var för jävla varmt. En del dagar kan man dock se timmarna passera i form av en skugga från en stolpe som flyttar sig från alkoholist till alkoholist. När skuggan faller över den rödnästa tjockisen är det dags att sätta på kaffebryggaren. När den drabbar killen i grovarbetarbyxor har posten kommit.

Det är kanske cyniskt att mäta tiden i antal utslagna människor. Kanske är kanske ett onödigt ord här. Med min utsikt är det dock lika oudvikligt som att se ner på människor.

13 våningar och 13 öl skiljer mig från dem. Jag stannar på mitt eget våningsplan men jag har en känsla av att ölskillnaden snart kommer att vara nere på 12. Det är verkligen för jävla varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.