Middag med Fisk

Jag läste ett reportage av Robert Fisk i Independents internetupplaga idag. Det handlade om några av de mer minnesvärda matupplevelserna han haft under nära nog en mansålder som reporter i Mellanöstern. En av dem som fått äta middag med Fisk är Usama  Bin-Laden, det kan man läsa om i artikeln. Eftersom det redan finns alldeles för många bloggar som uteslutande ägnar sig åt att rapa upp vad som står i olika tidningsartiklar så tänker jag dock inte beskriva Fisks artikel mer utförligt än så. Istället uppmanar jag alla att läsa den i sin helhet här.

Vem är Robert Fisk? Du vet inte? Allvarligt? Ok, var ska jag börja? Robert Fisk är en brittisk journalist som specialiserat sig på krig och konflikter i framför allt Mellanöstern och Nordafrika. Han har färdats med sovjetiska arméförband i Afghanistan och överlevt överfall av mujaheddin så att han kunde intervjua dem efteråt. En sådan mujaheddin var Usama Bin-Laden som han träffat flera gånger. Robert Fisk har levt under beskjutning i den absoluta frontlinjen i Iran-Irakkriget. På båda sidor. Han har överlevt överfall av islamistgerillan i Algeriet, ett antal bombdåd i Israel och två intifador. Han har dessutom varit bosatt i Beirut under ett stort antal år.

I USA är han om alls känd för två saker där den ena är att han skrev en krönika om elfte september på den elfte september baserat på mycket knapphändiga uppgifter om attackens omfattning eftersom han själv befann sig på ett flygplan. I brist på information plockade han fram en kär gammal käpphäst, den om hur alla terrorattacker mot USA är fullt logiska givet deras utrikespolitik. Det må vara sant men budskapet gick rakt mot strömmen på ett olyckligt sätt under de där första skakande dagarna. Den andra saken han kan vara känd för är sättet på vilket han försvarade de flyktingar som försökt lyncha honom i Afghanistan efter USA:s bombningar där efter elfte september. I USA framstod han som en travesti på den självhatande liberalen som är för fjollig för att ta till nävarna ens när folk försöker ha ihjäl honom. Fisks uttalanden om att det var naturligt för en afghansk flykting att vilja mörda honom ledde till breda hånflin och ett och annat hånskratt bland amerikas nyhetskanaler.

Robert Fisk är författare till flera bra böcker. Hans magnum opus måste dock sägas vara The great war for civilisation. Jag föreslår att du läser den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.