När grisar flyger

Sittandes med tom mage på Barcelonas flygplats får jag en lysande idé. En idé till ytterligare en restaurang Gödsvinet.

Jag ska öppna en helt vanlig restaurang. Den ska servera helt vanliga rätter, som smakar helt ok. Priserna ska vara rätt normala, varken billigt eller dyrt alltså. Inredningen ska vara ren och fräsch, inte prålig men inte heller minimalistisk. På det hela taget ska det vara en rätt medelmåttig restaurang med helt ok mat för helt ok priser. Varken mer eller mindre.

Men den ska ligga på en flygplats.

Folk kommer alltså kunna äta sig mätta på helt normal mat, eller på en hyfsad macka med något gott pålägg innan flygningen för ett pris som inte för tankarna till sms-lån och kronofogden. Mackorna kanske inte kommer trekantiga och färdiginplastade från en smörgåsfabrik i Moldavien, och den lagade maten kanske lagas på plats. Ungefär som på en restaurang.

Flygresenärerna vänjer sig nog snabbt vid att det inte är vämjelig mat och personlig konkurs som väntar en när man kommer hungrig till flygplatsen. Värre blir det för de rotade etablissemangen.

Hotell- och restaurangförbundet och luftfartsverket kommer vara som förstenade efter ett sådant oväntat drag. Transportstyrelsen kommer snabbt få i uppgift av dem att undersöka om det inte är lag på att låta lasagnen stå i kylen en vecka innan den ytvärms i micron och säljs för minst 110 kronor. Får man göra vad som helst på en flygplats?

Europas organiserade flygplatssmörgåsförsäljare kommer att undra hur kilopriset på vitt bröd med en ostskiva och en gurkskiva från förra säsongen plötsligt blev mindre än kilopriset på guld.

Vid det här läget har SAS Danmark redan gått ut i strejk av orsaker inte ens kända för dem själva. Samtidigt har Sverigedemokraterna rest sig och marscherat ut i sina knätofsar. Det var bättre förr.

Gödsvinets blogg hackas av FRA på uppdrag av luftfartsverket och Henrik Pontén förföljer oss skribenter på sin egen fritid då han instinktivt känner att någon gammal och ineffektiv affärsidé hotas av nytänk. Sådant kan han lukta sig till.

Efter att Gödsvinet brutit isen kanske även bättre etablissemang kan slå upp portarna på flygplatserna. För visst kan folk betala 150 kronor för en lunch så länge den inte är lagad av halvfabrikat från nettos frysdisk.

Ack vilket önsketänkande. Tillbaka i verkligheten nobbar jag den sunkiga hamburgartallriken för 7,50 euro (plus 20% om man vill nyttja deras bord under födointaget, om moms ingår är oklart). Dryck ingår ej. Istället tar jag en trekantsmacka med innehåll av tveksam organisk härkomst, och en munk, på stället som skyltar om iberiska delikatesser och genuina tapas. Håhåjaja.

10 reaktioner på ”När grisar flyger

 1. Du vet inte vilka krafter som du sätter dig emot när du föreslår något sådant. Det kommer aldrig att kunna hända. Nu pratar vi aldrig mer om det.

 2. Flygplatsmat är ju aldrig prisvärt för fem öre. Jag brukar försöka käka i området innan man checkar in. Men det är inte alltid något å ha där heller och hyfsat överprisat där också.

  Bidde det några pintxos?

 3. En gång när jag köpte två stycken gin & tonics på Kastrup fick jag betala typ 8clx20kr för ginet och typ 60 DKK för 2x Tonic när det i själva verket var en skvätt i var glas ur en redan öppnad flaska. Då fick jag nog och tyckte dom hade rånat mig, slutade med att jag fick 30 kronor tillbaka. Det kändes som en stor vinst i sammanhanget för då kostade drinkarna bara snäppet över vad jag tycker är ok.
  jävla flygplatser!

 4. Kan glädja dig med att käkeriorna på Edinburghs flygplats är klart prisvärda. 2,79 för en pint real ale på Witherspoons (1,99 för pilsner), pastys, suschi och burgare som kostar lika mycket som i stan och ett ställe som gör riktigt god dimpling- och nudelsoppa. Bra mackor gjorda på plats går också att få tag på till vettigt pris.

  Nu, om bara någon kunde börja sälja haggis, neeps & tatties…

 5. Tyvarr kan jag meddela att en sadan restaurant som du beskriver redan finns I Skandinavien, namligen pa Heflavik (Island). Forutom mackorna du beskriver star det mitt i transithallen ett slags soppkok som serverar Islandsk “comfort food”. Just den dagen vi mellanlandade pa Heflavik bestod detta utbud av nagon slags biffkalops (wienerschnitzel i brunsas kanns narmast beskrivningen) samt hembakt sött bröd. Det var valdigt, valdigt gott efter en Atlantenflygning endast inmundigande av Deltas “snack pack”.
  Jag ser fram mot Godsvinets framtida Islandsresor!

 6. Det finns en flygplats på Island som heter Keflavik, landets största internationella flygplats, är det den du syftar på? Jag tror inte jag har ätit något under de gånger jag varit där men du har nog rätt i att Island har en del intressant och god mat. Jag åt en rätt enastående Marulk i Reykjavik en gång fast det är nog för sent att skriva om det. Comfort food låter fint.

 7. Jag menar naturligtvis Keflavik 🙂 (jag skyller pa babybrain)

  Ja, jag rekommenderar verkligen ett besok nasta gang om du har tid!

 8. Klart intressant. Men jag är säker på att det soppköket fick stänga igen sedan det kommit till IATA’s kännedom. Och någon av SAS alla flygvärdinnestrejker har säkert handlat om just det soppköket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.