Nils Oscar hop yard IPA (1493)

Varumärket Nils Oscar bygger på en verklig person med efternamnet Sundberg. Nils Petter Sundberg. Han föddes in i ett redan sönderfallande äktenskap mellan tillvaron på den norrländska landsbygden och ett anständigt liv. År 1882 utvandrade han till till Amerika där han under 18 års tid skulle komma att göra sig ett namn inom hö och klöverindustrin. Trots oförnekliga framgångar återvände han år 1900 till Norrbotten med planer på att odla vall i norra granskogsbältet och bestrida efterhängsna rykten om att han ätits av indianer. Allt det här är förstås historia och knappt ens det, läs hela historien här.

Nils Oscars bryggeri startades 1996 och det är det första svenska mikrobryggeri som jag kan minnas att jag inte hade råd att köpa öl från under 1990-talets sista år. Nils Oscars kanske var först (det var de inte) bland mikrobryggerierna i Sverige men de har aldrig varit bäst. Nils Oscars god lager (1305) är inte vad den heter och Nils Oscar kalasöl (1310) är ett av de hemskaste livsmedel som framställts av människohand.

Alen från Nils Oscar har alltid varit betydligt mycket jämnare och bättre men de har alltid saknat en verklig spjutspets i sortimentet. Det kan de mycket väl ha fått i och med introduktionen av Nils Oscar hop yard IPA.

Nils Oscar hop yard IPA har en skarp humlekant med ett volymiöst och mycket fruktigt mellanregister, följt av en betyande, för att inte säga påtaglig beska. Det som gör hop yard till en av de bästa svenska IPA-ölen är just att den har ett liv mellan humlen och beskan och det är ett rent nöje att stifta bekantskap med detta liv medan det varar.

25,40 kronor på systembolaget, nummer 1493 i katalogen

4 hässjor av 5 möjliga

3 reaktioner på ”Nils Oscar hop yard IPA (1493)

  1. Härligt att höra. Nils Oscar har verkligen misslyckats med att framställa drickbara brygder ända fram till nu. God Lager är som du säger ett förolämpande brott mot de bägge orden som ingår i namnet. Jag köpte dock också denna, då det mesta utom Wayne’s coffee förtjänar en till chans. Ska bli spännande att smaka.

  2. Fyra hässjor? Jag har en NO Hop Yard IPA i ett glas på skrivbordet, och som jag skrivit på Facebook:

    För tre timmar sedan (innan jag tog tvättstugan i besittning, min anmärkning) luktade tvättkorgen bättre än Hop Yard. Smaken är värre än lukten. Och för varje klunk blir smaken värre. Fyra gödselstackar får brygden av mig. Helt i klass med vad jag väntar mig från världshistoriens mest överskattade jäsare.

  3. Tycker att den var riktigt jäkla bra faktiskt, bästa från Nils oscar någonsin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.