Restaurang Gödsvinet

Ibland funderar jag på vad jag skulle ha gjort om jag inte jobbade med forskning. Det kan vara värt att fundera på i denna branschen. I forskarvärlden är man bara så bra som sin senaste publikation och inget vet när forskningspengarna slutar rulla in.

Jag behöver dock inte oroa mig för jag har en idé. En affärsidé. Om jag inte längre kunde jobba som forskare eller högskolelärare så hade jag startat upp Stockholms första vegetariska sportbar. Det skulle vara ett ställe dit man kunde gå för att dricka stora glas med lager och äta fenomenalt onyttig mat som bara råkar vara vegetarisk. Grunden i konceptet är att man här får samma ölfisiga atmosfär som på vilken sportbar som helst. Dit skulle after work gängen gå för att äta buffé, vi skulle ge små förmåner till tipsgänget som ser på tipsextra med sina kuponger vid samma bord varje lördagseftermiddag och ingen skulle ens märka de döda djurens frånvaro.

Jag vet att det finns vegetariska grillrestauranger av det mer syltiga slaget men jag har personligen aldrig sett någon restaurang som förenat hela sportbarskonceptet med en helvegetarisk meny.

Jag är förstås inte vegetarian. I själva verket tuggar jag på en bit halalslaktad salami från Bosnien medan jag skriver detta. Den helvegetariska sportbaren skulle delvis vara ett experiment. Bara för att man inte kan vara samhällsvetenskaplig forskare längre så betyder inte det att man måste sluta experimentera med normer och kollektiva identiteter. Att se hela Hammarbyklacken gå lös på ett tråg med kikärtsbullar skulle vara värt alla omkostnader för reparationer.

Framför allt tror jag dock att det verkligen finns en marknad. Gillar vegetarianer att dricka öl, äta onyttig mat och skrika på TV-skärmar? Gillar vegetarianer att andas? Det klart att vegetarianer gillar öl, onyttig mat och att skrika på TV-skärmar.

Varför inte ta steget fullt ut och göra sportbaren vegansk? Jag tror att en stor del av menyn skulle kunna vara vegansk. Ifall man ska nå upp till samma lättjefullt syndiga nivåer av onyttighet som transfettbuffén på O’Learys så krävs dock vissa animaliska produkter. Den onyttiga matens hemland är förstås USA och en sak som jag lärt mig i Amerika är att om man täcker något med ost så kommer någon att äta det. I USA kan man köpa precis vad som helst täckt med smält ost.

Stockholms första vegetariska sportbar skulle verkligen behöva jobba med menyn. Sallader skulle vara helt uteslutna, inte för att de inte kan vara goda utan för att det sänder fel signaler. Processad mat är förmodligen vägen framåt. Livsmedel så behandlade och djupt friterade att ingen längre riktigt vet om den innehåller kött eller inte. Tänk falafel. Mexikansk mat eller Tex-Mex kan säkert vara en lösning. Vem kan någonsin vara helt säker på om ens burrito innehöll något kött eller bara bönor, majs och listeria? Den friterade delen av den kinesiska kostcirkeln är också fylld av kolesterolhaltiga vegetabilier.  Jag tror verkligen att detta går att göra, matrelaterade hjärtinfarkter skall inte längre vara begränsade till köttätare.

Låt oss ändå hoppas att jag inte behöver ta tag i detta, jag trivs med det jag gör. Jag har dock mer än en idé. Jag har ett namn på restaurangen.

7 reaktioner på ”Restaurang Gödsvinet

  1. Blir nästan frestad att önska dig alla upptänkliga motgångar och bakslag bara för att få se dig förverkliga denna tokroliga idé.

  2. Tyvärr, doktorn. Vegetarianer gillar inte sport, sport gillar inte vegetarianer. Sport är allt det som fördomsfulla personer tror är “manligt”, dvs fett, svett, kött (har dubbel-t i slutet något med saken att göra?) medan vegetarianism inte är fett, svett och kött.

  3. Sådan är ju den konventionella kunskapen om vegetarianer. Om man ska lyckas på den fria marknaden så måste man utmana den konventionella kunskapen (och ha rätt). Jag tror att en betydande del av södermalmsvegetarianerna i själva verket är vidöppna för “lowbrow” nöjen som idrott och fet mat. Sedan kommer ju restaurangen att locka minst 30% av klientelet från det andra lägret, alltså de vanligtvis köttätande sportfantasterna. Detta görs enklast genom att sänka priset på öl till nationsnivåer.

  4. Jag är lätt sugen på konceptet! Sen håller jag inte alls med Kalle ovan; antingen är han själv fördomsfull eller så har han bara träffat på trista vegetarianer. Varför skulle jag inte gilla flottig mat, öl och att titta på läckra vältränade mansrumpor bara för att jag inte äter kött? Nä, just det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.