Sanningar om ägg, del 2

Det här inlägget kan tyckas trivialt. Jag ber om ursäkt för om jag påpekar något fullständigt självklart, eller om jag försöker lösa ett problem som inte någon av våra högt aktade läsare har. Forskning har visat på att Gödsvinets läsarkrets besitter en hög allmänbildning och för övrigt en mycket god smak.

Titt som tätt stöter jag på fenomenet att folk misslyckas med att koka ägg. Folk som använder alla tänkbara fantasifulla tekniker med vattenkokare, äggsläpp från hög höjd och salt i vattnet. De kokar sina ägg på alla sina felaktiga sätt, och kan bara hoppas på att de inte spricker. Allt som oftast gör äggen ändå det, och äggkoket är förstört. Äggkok, som är det enklaste man göra i ett kök, näst efter att öppna en burk senapssill. Men vissa vet inte hur man gör, och behöver få veta.

Så, med ytterligare en ursäkt för förolämpningen det innebär att jag berättar hur man kokar ett ägg, det här är ett bergsäkert sätt att slippa spruckna ägg:

  1. Picka hål i äggen med en äggpickare. Det är en liten mojäng som pickar hål i ägget, inte helt olik en sån grej som används när man tar blodprov ur fingerspetsen.
  2. Lägg äggen i en kastrull, fyll upp med kallt vatten och koka upp.
  3. När vattnet börjar koka, ställ klockan på lämplig tid. 4 minuter för löskokt, 5:30 för halvlöst och lite längre för hårdkokt.

Det finns nog fler sätt. Detta är i alla fall ett med garanterat resultat. Det finns en hel web 2.0 internet communty som pysslar med detta, men inte ens de verkar ha upptäckt tjusningen med äggpickare. Lycka till.

9 reaktioner på ”Sanningar om ägg, del 2

  1. Jag kokar i stort sett aldrig ägg, det har aldrig funnit sin väg in i min vardagliga diet.. så jag tänkte göra ett påpekande för folk som har liknande erfarenhetsgrad. Lägg ner äggen försiktigt! Man kan frestas att släppa ner dem i vattnet lite hipp som happ, man kanske vill hålla fingrarna borta från kokande vatten, förståeligt. Men äggen spricker lätt.. och då har man ställt till det. Man kan t.o.m. vara så försiktig att man använder en matsked för att lägga ner äggen i vattnet.

  2. Låt vara att jag möjligen föregriper ett senare inlägg från dig, Jonas, men utifall att du skulle missa att berätta hur man bäst pocherar ett ägg, finns det en gammal fin guide här:

    http://www.b3ta.com/features/howtopoachanegg/

    (Jag måste passa på att varna för att den länkade siten i övrigt är full med en rackarns massa trams! En del är nog olämpligt för arbetsplatser etc.)

  3. Här trodde jag att jag förolämpade folk med det enklaste av recept, och så visar det sig att inte ens gödsvinets skribenter kan läsa innantill. Äggen ska alltså läggas i innan vattnet blivit varmt för optimalt undvikande av sprickbildning.

  4. Nej fy, lägga äggen i kallt vatten? Det kan väl aldrig sluta väl! Jag tog helt enkelt för givet att det rörde sig om ett syftningsfel, i fast förvissning att ingen skulle få för sig en så märklig äggkokningsteknik.

    Ja, jag säger då det. Mycket ska man se innan ögonen trillar av, som de säger.

  5. Det är inte bara fall mot hårt underlag som kan inspirera ett ägg till att spontanöppna sig. Även hastiga temperaturskiftningar gör detta. Så visst, rumstempererade ägg kanske är ett sätt att mildra en redan trasig situation. Men vill man fixa problemet måste man släppa sina felaktiga nedärvda idéer och ha i ägget redan från början.

  6. Verkar vara svårt att koka ägg. Det tycks krävas en pol.mag för det, eller anser Gödsvinets Avdelning för Avancerad Gastronomi att även en fil.kand. kan klara av det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.