Sanningen skall göra mig fri

Kaffe är frukt?

Det finns sanningar och det finns saker vi håller för sanna. Skillnaden mellan dem är försvinnande liten och den kan vara nästan omöjlig att finna. En sak jag hållit för sann i tjugo år kan mycket väl vara det. Har jag levt en sanning alla dessa år?

Nej, antagligen inte. Detta är en fullständigt osannolik sanning men när jag hörde den var jag inte mycket äldre än en hyfsad flaska vin så på något sätt fastnade den. Det var min skollärarinna som förklarade varför hon inte drack kaffe eller te. Enligt henne tog dessa drycker fullständigt kål på all c-vitamin i kroppen. En person som drack en kopp kaffe gick omedelbart från rosenkindad vitaminbomb till blek stackare med dödens blå skugga över ansiktet.

Det är i princip det enda jag minns från dessa tidiga skolår. Det och att man av någon anledning skulle spela fotboll hela tiden. Var det en pedagogisk lögn för att hålla den blekingska landsbygdens framtid borta från koffeinets skadeverkningar? Jag har svårt att ta hennes ord på allvar men jag kommer ändå inte undan från dem.

Den senaste gången jag kom att tänka på dem var i frukostmatsalen på ett hotell i Istanbul. Jag är ytterst skeptisk mot frukost och jag hatar hotell så hotellfrukost är inte min definition av roliga timmen. Min kollega såg på den ensamma kaffekoppen som jag fyllt med kaffe sedan jag lyckats rycka kannan från den flegmatiska serveringspersonalen. Han pekade mot en kylvagn och sa något om att frukten var bra. Jag äter vanligtvis mer frukt än ett aphus men jag kunde inte förmå mig att hämta ett fat. Det kändes inte rätt att blanda med kaffe.

Jag berättade varför för kollegan och han såg på mig som om han hoppades att jag bara var berusad. Är jag verkligen galen för att inte kunna blanda kaffe med frukt? Inger, vad har du gjort med min hjärna?

Jag måste gå till botten med detta. Jag måste veta sanningen för att kunna gå vidare.

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

4 Responses to Sanningen skall göra mig fri

 1. Kalle säger:

  Eftersom jag, till skillnad från er andra som skriver, läser och kommenterar här, har akademiska meriter i googlande, så tog jag för gott att googla fram en trovärdigt formulerad text i ämnet:

  http://www.fragadietisten.se/naringslara/forstor-kaffe-vitamin-c

  Och nej, kaffe verkar inte skada, men te gör.

 2. Johan säger:

  På något sätt känns inte världen lika mystisk längre sedan google. Är det dags att ringa min gamla lärarinna med nyheterna?

 3. Ola säger:

  Klart kaffe inte skadar, men att te skulle göra det förvånar mig inte det minsta. Hur skulle något med en sådan förmåga att äckla ner insidan på muggar och tekannor någonsin kunna vara bra för oss? Man törs knappt tänka på vad te gör med människans innanmäte.

 4. Kalle säger:

  Jag hoppas du inte väntade på svaret, Johan, utan att du ringde med en gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.