Glöm inte att dricka Gonzo

Sitter och sörplar på en Gonzo Imperial Porter. Titta så vacker den är! Bilderna och texterna på deras etiketter har alltid någon koppling till Hunter S Thompson. Flying dog har något märkligt förhållande till författaren, men det misstänker jag att Gödsvinets egen Hunter-expert Johan kan redogöra ytterligare för.

För bara något år sedan var detta en öl man passade på att dricka för dyra pengar om man var lycklig nog att stöta på den på krogen. Nu finns den i systembolagets ordinarie sortiment, och bor man i på en ort större än Svenljunga behöver man inte ens beställa den, den bara står där och blickar vackert ner på en från sin hylla.

Systembolaget, som i sin märkliga dubbelmoralsits inte får uppmuntra folk att konsumera en enda produkt ur deras sortiment, hade problem med etiketten som uppmuntrar tydligt med orden “OK let’s party!”. Det var några turer fram och tillbaka, men i slutändan blev pratbubblan kvar.

Jag insåg nyligen att jag förut gick och var sur för att Gonzo var så svår att få tag i. Trots det har jag inte druckit en enda Gonzo sedan den dök upp i ordinarie sortimentet. Däremot har jag druckit både en och annan öl som jag inte riktigt uppskattat, bara för att de är nya och spännande.

Vad vill jag säga med detta? Jag vet inte riktigt. Men glöm inte att dricka Gonzo, man blir glad både av drycken och av etiketten.

4 reaktioner på ”Glöm inte att dricka Gonzo

  1. Denna porter har jag druckit på bland annat bishops arms i Lund, den är helt ok. Kopplingen mellan ölen och “bilderna” är förstås Ralph Steadman. Hans första teckningsuppdrag i USA var åt Scanlans och deras reporter Hunter S Thompson som ville göra ett reportage från sin hemstad Louisville, och då framför allt om det berömda hästkapplöpningsloppet Kentucky Derby. Thompson invigde Steadman i det destruktivt kreativa drickandet och Steadmans teckningar av folket från söder var helt fruktansvärda. De liknade inget alls men idag har de fått en helt ny betydelse genom uppdraget för Flying dog, som du kan läsa om här: http://godsvinet.radium.se/?p=3932

  2. Vad man inte ska glömma är att det är en porter. Porter har traditionellt en plats i matlagning, inte i glas. Men framförallt ska man tänka på att den smakar mer bränd malt än vad lager och ale gör.

  3. Inte alls en dum öl! För tillfället råkar en restaurang här i krokarna servera den och ett par andra trevliga öl från Flying dog – trevligt med lite omväxling från det vanliga utbudet härnere.

  4. Kalle, där har du helt enkelt fel. Porter fungerar alldeles utmärkt både som ingrediens vid matlagning och för invärtes medicinskt bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.