Svinborsjtj

Utvecklingen verkar inte längre gå att stoppa. Den innovativa vegetariska maten från provköket i Vällingby fortsätter att komma i allt underligare och oväntade former. Dagens bidrag till den redan omfattande arsenalen är dock ett halvt steg tillbaka eftersom det förmodligen inte alls är särskilt onyttigt. Receptet går dock att vidareutveckla i en mer hälsovådlig riktning och det är för detta ändamål som det i skrivande stund görs häpnadsväckande hjälteinsatser i laboratoriet. I väntan på den fullständigt onyttiga vegetariska maten kan jag därför presentera Gödsvinets alldeles egna Svinborsjtj.

7-8 rödbetor

2 morötter

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1/4 vitkålshuvud

1,5 liter vatten

3-4 msk äppelbalsamvinäger

1-2 msk honung

2-3 msk grönsaksfond eller 1 buljongtärning

2 tsk creme fraiche

25 g smör eller olja

1-2 lagerblad

Salt, svartpeppar

Skala och hacka samtliga grönsaker till lagom stora soppbitar. Spara dock en rödbeta som du river eller kör i mixer. Riv även vitlöken. Så egentligen ska du nog inte riktigt skala och hacka samtliga grönsaker men det kändes som ett ordeffektivt sätt att skriva. Nu blev det ju inte så. Fräs alltsamman med matfettet i en stor gryta tills grönsakerna börjat svettas och du slutat tänka på hur fan man får bort rödbetssaft från ett par ljusa jeans. Tillsätt vatten, salt, peppar och en skvätt vinäger samt fond eller buljong. Ryck ett blad från lagerkransen på väggen och tillsätt detta till blandningen. Är du inte en filosof med doktorsgrad så vet jag ärligt talat hur du ska få tag på ett lagerblad. Du får väl hitta en langare eller något, antar att det finns en svart marknad. Om du inte ens brytt dig om att doktorera så är förmodligen inte den undre världen okänd för dig. Vid detta moment så har jag även valt att tillsätta lite honung. Detta gör jag för att hedra borsjtjens ursprungsland. Det är helt enkelt väldigt ryskt att hälla honung på oväntade ställen. Dessutom bryter sötman av bra mot vinägern. Dessutom råkade jag för en gångs skull ha honung hemma, en muta från Säby säteri som nu förväntar sig att jag även i fortsättningen skall boka konferenser hos dem. Koka allt på svag värme i minst en halvtimme. Spring som en svulten fåne och lyft på locket ungefär var tredje minut. Konstatera att det ser ut ungefär som vanligt. När allt är mjukt och fint är soppan färdig. Servera med en liten klick creme fraiche och vodka så kall som fysikens lagar tillåter.

6 reaktioner på ”Svinborsjtj

  1. Trodde lagerblad fanns hos de flestas annars så välsorterade kryddhyllor. Men så verkar fallet.

  2. Nu börjar jag bli allvarligt orolig för dig, Johan. Du har väl inte gått och blivit v-g-t-r–n?

  3. Jag är den förste att hålla med om att det är svårt att stava till den vanliga matlagningsingrediens som består av syrad grädde. Därför tänker jag inte påpeka att du stavat fel till det. Själv skriver jag gärna “kräm fräs” för att slippa blotta mina taskiga språkkunskaper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.