Välkommen, herr Berntson

En midsommarafton för några år sedan berättade en god vän att hon skulle dricka små glas med pressad citron till maten. Hon var gravid, men vad har det med citron att göra tänkte jag. Hon förklarade att hon inte ville missa traditionen att efter snapsvisan blunda och hälla ner ner en mindre mängd stark och genomvidrig vätska i halsen.

Jag förstod fortfarande inte. Vem gör det? Vi brukar ju dricka god och livgivande snaps efter snapsvisorna.

Efter ytterligare ett förtydligande insåg jag motvilligt att hon tyckte att snaps var äckligt. Det var den hon ersatte med citron. Jag var förstummad. Och med åren har jag tvingats inse att ganska många tycker att snaps är ett nödvändigt ont till våra två främsta högtider: midsommar och kräftskivan.

Så är det naturligtvis inte. Snaps är väldigt gott. Dessutom är det ytterligare en kulinarisk detalj att nörda ner sig fullständigt i. Likt allt man fördjupar sig onödigt mycket i blir man mer och mer kräsen, och man får större och större smak för det obskyra. Till slut gillar man besk.

Länge har man kunnat välja i systembolagets nästan oändliga sortiment mellan Bäska droppar och Piratens besk. Den förra smakar tvål och vansinne, och den senare finns bara i Skåne, där man är bildad och läser Piraten. Men den är å andra sidan otroligt god.

Till kräftskivan, och min stora glädje, i år hittade jag ett litet paket med snapsar från skånska Snälleröd på systemet. I det paketet bodde Herr Berntsons Besk. Troligen har Snälleröds funnits länge i beställningssortimentet, men för mig har utbudet av drickbar besk precis utökats med inte mindre än 100%, och det firade jag såklart med en provsmakning att skölja ner skaldjuren med.

Den klara drycken hade en aningen klen smak av malört. Nästan lite söt, men åtminstone utan andra smaktillsatser. Eftersmaken var lång och behagligt besk. En fin malörtssmak vältrade sig omkring i munnen under någon minut likt en katt som mornar sig.

Herr Berntsons Besk når inte upp till Piratens dito som smakar mer oförlåtande och brutal natur, men det är ändå en klart godkänd besk. Äntligen kan även folk uppåt landet få tag i en besk som inte smakar tvål, och med detta slipper unga män och kvinnor växa upp i villfarelsen att snaps i allmänhet och besk i synnerhet inte är gott.

Ännu enklare hade det förstås varit om systemet serverade piratens besk i hela landet från början. Då hade jag sluppit stå som en fågelholk och undra över stolligheterna med pressad citron inför min stockholmska vän.

Systembolagets sortiment av Snälleröds, bara ett klick bort.

8 reaktioner på ”Välkommen, herr Berntson

  1. En senkommen kommentar i ett mycket viktigt ämne: Piratens besk finns på Systembolaget i hela landet. Faktiskt finns det flaskor på hyllorna i ett stort antal stockholmsbutiker och övriga kan få in den på några enstaka dagar.

    Själv drömmer jag mig tillbaka till den tid då Strand bäsq fanns på Systembolagets hyllor (som på den tiden, början av 1990-talet, endast var åtkomliga av personalen som expedierade alla beställningar över disk). Strand bäsq var förhållandevis söt och hade en lätt citruston. Den smakade ljuvligt och såldes i en tjockbottnad flaska med kort hals och fyrkantigt tvärsnitt. Planen var att den i likhet med Absolut skulle ta USA med storm. Så blev det inte, och trots att jag konsumerade stora mängder av nämnda elixir lades tillverkningen ner. Om någon läsare skulle ha en flaska kvar så är jag villig att betala en rejäl slant för den.

    Besk är annars något som är väldigt lätt och trevligt att krydda själv. När det inte är malörtssäsong går det utmärkt att använda torkad vara. Brännvin, citronskal, malört, isop och en sked honung blir utmärkt gott. Alla upptänkliga smaksättare finns på Stockholms Aeter- och essencefabrik. Recept att utgå från finns på Den kryddade snapsens hemsida, som inte har uppdaterats sedan 1999 men fortfarande är bättre än det mesta i den vägen som finns på nätet. Skål!

  2. Hej Fläderblom ! Vad roligt att se att någon uppskattade min fars bäsk ! Vi har flaskor kvar och vi blandar vår Strand Bäsq snaps till alla högtider med stort välbehag. Min pappa dog 1995 men vi i familjen har kvar receptet (som Snälleröds försökte kopiera) och njuter varje gång. Ni är välkommen att höra av er om intresset kvarstår. MVH Maria Hansen( Ahlsvik)

  3. Det är nästan att vi borde sända något av de mer bäsk-vurmande svinen (host, nuv avd Syd, host) för att finna ut mer om denna Strand Bäsq! Mia, om du har en email eller dylikt vi kan nå dig på, tar vi den gärna!

  4. Nästan två år efter Mia Hansen svar till mig läser jag det. Bättre sent än aldrig.
    Även om Strand bäsq aldrig blev någon storsäljare så uppskattades den av ganska många i min bekantskapskrets. Vi drack den före maten, gärna med gotländska salta kringlor till. Vi drack den även till sillen och ålen. Blandad med tonic kunde man dricka den vid pokerbordet. Faktiskt gjorde vi även en skånsk Dry Martini (Dry Mårteni) med gin, torr vermouth och några droppar Strand bäsq. Ingen i sällskapet hade någon koppling till Skåne, men vi gillade Piraten, Falstaff Fakir, Valfrid Lindeman, gås och besk.

    Intresset för Strand bäsq kvarstår givetvis. Hur får jag tag i dig?

  5. En googling på Maria Hansen Ahlsvik ledde till ett konto på det där facebook. Har aldrig rört det själv men det kan kanske funka?

  6. Det är något som ungdomarna håller på med. Du får leta upp någon som går med näsan i sin telefon och fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.