Vilken är din favoritpotatis?

Just den frågan fick min bättre hälft en kväll i augusti av en överförfriskad dalmas. Vad han ville är oklart. Det enda vi vet är att han strax därefter flyttade till det nästan potatisfria landet Japan. Vad detta ska betyda vet ingen.

Jag vet i alla fall vilken som är min favoritpotatis. Stekt potatis. Jag äter helst min potatis råstekt, allra helst till inlagd sill. Passar även utmärkt till de flesta sorters kött, och även till fisk. Ja i stort sett till varje rätt med potatis, med undantag för den närstående sillfrossan på midsommarafton, då kokt nypotatis är att rekommendera.

Så här tillreder man perfekt råstekt potatis:

 1. Skala potatis, 3-4 medelstora per person.
 2. Dela dem i små kuber, mellan 0,5 och 1 cm stora.
 3. Sätt på stekpannan på högsta värmen, använd smör och någon smaklös olja. Detta är viktigt. Oljan är ett måste för ytan och för att smöret inte ska brännas vid, och smöret behövs för att smör och potatis gillar varandra.
 4. Lägg i potatisen, salta och peppra. Fega inte med saltet, men var försiktig med pepparn.
 5. Sänk värmen till näst högsta. Lägg inte på något lock.
 6. Vänd potatisen ofta och gärna i ungefär 15-20 minuter. Detta beror helt på mängden potatis. Börjar det se torrt ut så häll i mer fett. När potatiskuberna fått en knaprig yta och börjar sitta ihop med varandra är den klar. Smaka av att den är genomstekt.

Som sagt äter jag helst detta med sill, gärna en krämig som senapssill och/eller skärgårdssill. Ett kokt ägg med kaviar passar fint till. Och öl.

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

6 Responses to Vilken är din favoritpotatis?

 1. Nils säger:

  Äntligen lite recept!

 2. Johan säger:

  Håller med

 3. Martin säger:

  Trodde Mattias bodde väldigt nära de stora potatisodlingarna på Bjärehalvön? Men vad vet jag.

 4. Magnus säger:

  Själv äter jag helst potatis i form av mos, varav en stilig favorit är tigermos (tiger mash): man gör två separata mos, ett på vanlig potatis och ett på sötpotatis). Sedan varvar man lager på lager i en ugnsform och gratinerar en stund. Gott!

 5. Jonas säger:

  Det låter riktigt härligt åttiotaligt 🙂

 6. Toby the Chef säger:

  Själv föredrar jag rösti/råraka, riv potatis(ej nypotatis) och hacka ner en lök i att. Pressa ner i en stekpanna där smör och olja fått lite färg och stek, vänd potatiskakan på ett härligt machosätt halvvägs(eller fega och använd en tallrik). Ät med valfritt tillbehör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.