Amager IPA (11744)

Amager IPA är en öl som jag antagligen är först i Sverige med att höra talas om. Det är bara ett par timmar sedan den kallade på mig från en hylla på Passagens Systembolag i centrala Stockholm. Som första person någonsin svarade jag lockropet och nu är vi förenade som ödet önskade. Ja, Amager IPA är helt och hållet min upptäckt men till och med som sådan är det ett fynd.

Fynd är kanske inte rätt ord, Amager IPA är ett öl som säljs i en halvliters flaska för 55 kronor. För de pengarna skulle jag ha kunnat köpa en enklare flaska rödvin och jag kommer att tänka på det en del de närmaste dagarna.

Men visst är det en fantastisk öl jag funnit. Malten erbjuder en intergalaktisk resa genom ett alldeles eget kosmos av förunderliga smaker.

Även om man hade fått drygt fyra flaskor Beck’s för samma pris. Vilken planet man befunnit sig på efter dem är något jag aldrig kommer att få veta nu.

 För de som inte “är nere” med facktermerna, som till exempel mina medförfattare på denna blogg: IPA står för India Pale Ale. Den härstammar inte alls från Indien, utan tvärtom bryggde man den för att den skulle klara den långa resan från England till Indien och engelsmännen där. För att klara detta gjorde man den starkare, och tillsatte mer humle. Humle är det beska i ölen, men det fungerar också som konserveringsmedel. En IPA är alltså normalt stark uppåt 7% och väldigt besk. Sedan, likt mycket annat, blev denna produkt av nöden populär, och nu är den större än någonsin, särskilt i USA.

Allt detta vet jag men nästan ingen annan och ändå kommer jag att tänka på de nästan tre stora flaskor Jever som inte kom i min väg då jag valde att investera mina 55 kronor i denna IPA.

Amager IPA har ett at de mäktigaste skum som jag någonsin stött på och det går inte att låta bli att fundera över vad det betyder. Av alla de nobelpris som jag är predestinerad för så är nog det i kemi det som kommer att dröja längst. Detta hindrar dock inte mig att formulera en teori om att skummet är inbegripet i ett orsakssamband med den mycket nyansrika smaken.

Man behöver dock inte alls vara ekonomipristagare för att inse att man fått ungefär en femtedels flaska Jameson med tillhörande äventyr för priset av denna Amager IPA. 55 kronor på systembolaget, nummer 11744 i systembolagets katalog

Fyra starka plagiat av fem möjliga

3 reaktioner på ”Amager IPA (11744)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.