Drick Korsika

För ett par år sedan besökte jag Korsika, och som sig bör smakade jag mig även igenom deras ölsortiment. Jag skriv då ner en recension av den här upplevelsen till ett forum, men det kan vara på sin plats att återge den även här.

Serena

En ljus lager som smakar som alla ljusa lagrar smakar. Serveras som alla andra franska ölar i 25cl-glas. Ganska ospeciell, men den funkar.

Colomba

Colomba är också en ljus lager. Denna har dock specialiteten att den är kryddad med en massa konstigheter. En stor del av korsika är täckt av en snårig växtlighet som kallas maquis. I den växer en sabla massa kryddor, bland annat rosmarin och myrthe (som jag inte vet vad det är på svenska) och de används till att krydda det mesta. I det här fallet har de kryddat ölen med det. Det smakar väldigt bra, men jag misstänker att ölen gör sig bäst på plats med lite andra korsikanska specialitäter (vällagrad chèvre och lufttorkad gris). Det är helt enkelt en sån öl man dricker för att känna sig jävligt genuin. Men det jobbet gör den faktiskt bra. Tydlig kryddsmak, och aningen söt som många smakrika ölar är.

Den här fanns förr i systembolagets beställningssortiment, men inte nu längre verkar det som.

Pietra

Utöver gris, ost och kryddor från maquisen gillar korsikanerna kastanj. Detta gör det alla tänkbara krämer av, och de bakar bröd av kastanjemjöl. Eftersom öl är flytande bröd så har de såklart hält kastanjemjöl även där. Den här är precis som colomba, genuin och lite underlig. Påminner vagt om veteöl. Inte alls dum.

Finns i systembolagets beställningssortiment.

6 reaktioner på ”Drick Korsika

 1. Myrthe blir väl myrten på svenska?

  Pietra är något av det mest odrickbara jag någonsin provat, förutom sydeuropeisk ljus lager och engelska tok-ales.

 2. Som sagt, jag tror den gör sig bäst när man vill känna sig genuin. Den fyller alltså ingen direkt funktion i sverige.

  Vad är en tok-ale?

 3. Tok-ales är såna där lila saker som Ivanhoe och Spitfire, eller klar-orange som allt annat från Shepherd Neame. Ale utan humlesmak, typ.

 4. Aha. Du menar sådana ales som smakar ljummet oavsett vilken temperatur de har, och som smakar avslaget oavsett hur nyöppnade de är?

  Jag är inte heller något stort fan av engelska ales. Men England är ändå ett erfaret öldrickarland så ibland träffar de rätt. Brew Dog är till exempel ett ljus i mörkret, visserligen skotskt.

 5. Är på Korsika just nu och tycker väldigt mycket om Pietraölen. Colomban avnjutes också och den funkar riktigt bra efter en dags vandring i bergen! Kan vara som du skriver att de smakar bäst på plats!

 6. Troligen är det så. Men det betyder bara att du ska passa på att njuta extra mycket av dem just nu!

  Nu var det länge sedan jag var där, men jag minns även att jag njöt stort av utbudet av korvar, marmelader och getost. Ett och annat kilo musslor slank också ner. En sund kosthållning på det hela taget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.