Blossa 10 saffran 2010 (76137)

Så du tycker det är för tidigt att börja dricka glögg? Fördärvar julstämningen? Vet du vad du kan göra med din julstämning? Just det, tidigarelägga den!

Inget är så avskyvärt som jul men glögg utgör ändå ett liten lättnad i det brinnande helvete av fet mat, dålig musik och tindrande jävla ögon som vi känner som decembers storhelger. Det är naturligtvis en dryck som inte är av naturen begränsad till en enda säsong. Mina egna bästa minnen av drycken är från en solig gräsmatta i juni på ett universitetscampus någonstans i Norrland. Tillsammans med ett par kollegor tömde jag en box Blossa på tre liter i ett försök att visa upp ett gott akademiskt föredöme för förbipasserande studenter. Varje dag var julafton på mitt gamla universitet.

Blossa 10 är förstås den senaste installationen i Blossas återkommande och mycket uppskattade årgångsglögg. Förra årets clementinglögg skapade rubriker med att inte hamna i systembolagets ordinarie sortiment utan att någon drog några slutsatser om vad det innebär att ha ett försäljningsmonopol på alkohol.

Mer framgångsrik var 2008 års blåbärsglögg och jag vet människor som fortfarande talar i fördelaktiga ordalag om havtorn och kanelglöggen från 2007. Många av de tidigare årgångarna är mer bortglömda men det finns gott om fascinerande historier om hur de olika smakerna blivit framställda. Mitt under den gröna vågen 1978 valde vin och sprit att smaksätta glöggen med kamomill och johannesört med fantastiskt resultat för alla överlevande. Ingredienserna till 1973 års upplaga odlades uteslutande hemma i Gabriel Romanus klädkammare, ett övertramp som kom att förfölja honom långt in på 1980-talet. Smaker som krusbär, arrak, pommes friteskrydda och våt hund har passerat revy under årtionden sedan introduktionen av årgångsglöggen under beredskapsåren.

Årets glögg, Blossa 10 saffran, är en vackert kissgul glögg med påtaglig men samtidigt ihålig smak av saffran. Det saknas verkligt djup i aromen, alla smaker ligger “långt fram”, ungefär som alla instrument utom basen på Metallicas svarta skiva. Kvar två sekunder efter den första munfullen är endast en del dova bitoner, viss sötma och Jason Newsted.

Blossa 10 saffran dricks bäst till enklare tilltugg och dess du inte känner för att lukta som en förbannad spansk fiskgryta längre.

89 kronor på systembolaget, nummer 76137 i katalogen

2 lussekatter av 5 möjliga

8 reaktioner på ”Blossa 10 saffran 2010 (76137)

  1. Jag har aldrig begripit mig på det här med glögg. Jag dricker två till tre små glas om året. De smakar ju väldigt gott, men där räcker det för mig.

  2. Snart dags att gå in på tredje flaskan för säsongen. Näst efter öl är glögg det godaste att dricka. Kalla kvällar, nätter, morgnar och dagar är glögg till och med nummer ett!

  3. Vin konsumeras med fördel tempererat, dock aldrig hett eller glödgat. Samt utan kryddningen präglad av nejlikor, pomerans, och osv.

  4. Vin ja, men glögg ska vara varm.

    Dock smakar Blossa 10 Saffran ganska kemiskt. )-:
    Och Dufvenkrooks Amore Vanilj återkommer tydligen inte i år annat än i Dufvenkrooks smakbox 5*200 ml. )-:

  5. Du ger den glatt 2/5 utan att dra några slutsatser om varför den inte platsade i standardsortimentet? 🙂

  6. Jag tror, gud bevars, att årets glögg är med i det ordinarie, det var förra årets clementinversion som inte nådde ända fram till statstjänstemännens hjärtan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.