Delikatessen

Inklämt mellan två av Malmös charmigare lågvattenmärken, nämligen Sir Toby’s och ett obegripligt gult hus, ligger en liten delikatessdisk med identitetsproblem. Är det en affär, restaurang eller delikatessdisk?

Filmen som tagit sin titel från delikatessdisken i fråga

I skyltfönstret anar man en lurig ordvits när de anger adressen www.delikat-essen.com. Försöker de smälta in mellan etablissemangen? På Sir Toby’s kan man beställa en varm sten som man sedan steker sin egen mat på vid bordet, så att stekoset ligger som tårgas över hela lokalen. På andra sidan ligger ett postkontor vars enda funktion är att skicka paket, som samtidigt är något de uttråkade damerna bakom kassan uppgivet vägrar hjälpa en göra.

Nej detta är en katt bland hermelinerna. Det är en utmärkt lunchrestaurang. Lunchen kan visserligen vara ojämn, men oftast är den riktigt bra. En varmrätt och en matig sallad brukar man få välja på. Inget vegetariskt på menyn, men de är inte knussliga på den punkten och ordnar vad man behöver. Ofta ingår någon form av paj i salladen, och om det gör det råder jag dig att välja den. Till exempel deras skaldjurspaj är fantastisk. Man får också gott bröd till maten. 95 kronor tror jag lunchen kostar, och det är ju strax förbi smärtgränsen. Men det är gott.

Utöver lunchen är Delikatessen en pretentiös delikatessdisk. Detta är den dyra typen av delikatessdisk, så gå inte hit om du vill ha billigt smörgåspålägg. Däremot kan jag varmt rekommendera att gå hit om du vill ha en riktigt god köttbit på kvällen och det nyligen var löning. Deras hängmörade entrecôte för 450 kr kilot är en himmelsk upplevelse och definitivt värd att prova. I övrigt finns ost, fisk och skaldjur, men dit har jag inte kommit än.

Delikatessen, fyra välförtjänta lönebesked av fem möjliga.

5 reaktioner på ”Delikatessen

  1. “Fulaste huset i Malmö.” Där kan jag verkligen inte hålla med, i princip samtliga hus som omgärdar detta stilistiska gula är alla betydligt fulare, inte minst tegelhuset som det s.k. Sir Toby’s huserar i står ju som typexemplet på Malmös allmänt gravt handikappade och omänskligt fula “tegelarkitektur”.

  2. Nej det håller jag inte alls med om. Det är ju ett riktigt vackert hus, bottenvåningen undantagen.

    Men visst finns det gott om fula hus runt det gula. Stena fastigheter har nog en del i skulden, nästan alla fula tegelhus i Malmö ägs av dem. Det gula huset är svårt att kalla fult, “obegripligt” är faktiskt ett mer träffande ord. Jag blir lite paff varje gång jag ser det.

  3. Jag läste att “Toby” är (mycket) gammal London-slang för luffare. Det får Sir Toby’s att verka mycket mer genomtänkt.

  4. tycker det som finns i disken att köpa med hem är sjukligt brutalt överprisat, framförallt ostarna. Jämfört med möllans ost så ligger de typ 50% högre i pris på många av sorterna… köttet verkade galet dyrt också men kanske värt det…

    luncherna är dock goda, förutom den ena jag fick som var kall och smaklös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.