Det man måste ha när man måste ha något

De säger att man ska lyssna på sin kropp. Min erfarenhet är att det är en fruktansvärt dålig idé i nio fall av tio. Jag tänker inte ge några exempel. Du måste ta mitt ord för det. En signal som kroppen ger är att det är dags att äta och vi kallar den signalen hunger. Det är dock en signal som ljuder väldigt olika för olika människor.

När blodsockret sjunker och energireserverna börjar ta slut uppstår ett begär efter en ofta ganska specifik näringskälla. Jag föreslår att den första föda man tänker på när man blir hungrig har något att säga om vem man är.

Någon sa att kvinnor reagerar på hunger med att fantisera om sötsaker medan män tenderar att tänka på kött. Jag är inte medicinare och det var förmodligen inte personen som kom på detta heller. Som samhällsvetare måste jag dock säga att det låter misstänkt mycket som en stereotyp.

Det sägs dock att gravida kvinnor kan få starka och mycket underliga begär efter särskilda livsmedel. Som stöd för detta påstående har jag en lång rad bevis från amerikanska underhållningsprogram som jag skulle ha nämnt vid namn om jag varit beredd att erkänna att jag sett dem. Med eller utan namngivna källor antar jag att denna hörsägen kvalificerar till kanske-kategorin.

Så sent som igår observerade jag en intressant om än inte helt ovanlig typ av begär på Ica Söder. En medelålders man stegade mot utgången med två fulla kassar. Nästan vid porten sätter han ner dem och börjar fumla i en av dem som om i panik. Med en våldsam gest rycker han upp en påse kinapuffar, vars innehåll han sedan häller ner i ett vidöppet gap. Jag antar att kinapuffar var hans sak. Jag antar också att han var kvinna.

Det här ganska intetsägande resonemanget har förstås bara varit ett sätt att komma till frågan om vad som är det första jag tänker på när jag blir hungrig. Kaffe och konjak. När jag blir hungrig börjar jag tänka på kaffe och konjak. Inte alltid men det händer. Ren konjak och en stark men välrundad americano gjord på franskrostat och mycket svart kaffe.

Sen kväll på kontoret? Kaffe och konjak. Sittande på gröna linjen? Kaffe och konjak. Tomt i skafferiet? Kaffe och konjak. When I hear that hard rock sound? Kaffe och konjak.

Cravings

9 reaktioner på ”Det man måste ha när man måste ha något

 1. Själv tänker jag nog oftast bara: MAT! när jag blir hungrig. Kaffe och konjak låter mycket trevligare.

  Men när jag var gravid fick jag en sötsaks-craving som ledde till att jag satt och mejlade godisgrossister i min jakt efter såna där sötsyrliga apelsin- och citronklyftor. Lyckades aldrig få tag i några dock utan fick nöja mig med andra syrliga hårda karameller som aldrig smakade som jag ville att de skulle smaka.

 2. Jag blir oftast sugen på skräpmat när jag är så där fullkomligt utmräglad men idag blev det istället en liten bit St Agur, paté och några assorted San Pellegrinoläskar. Väl hemma väntade två italienska korvar i kylen. El swino rides again!

 3. Ewa: Haha, undrar hur ofta godisgrossisterna fått sådana samtal?
  Nils: Du har inte gett upp San Pellegrino?
  RS: Nej, självklart inte, mjölk i kaffet är perverst. Detta är fullständigt naturligt americano-skum. Alltså espressoskum som lagt sig överst.

 4. Du kan vara helt ensam om att bli sugen på konjak av att lyssna på Turbonegros tidiga verk.

 5. Hålslaget stals från Boforsverken på 1960-talet. Glaset plockade jag med från min handledare när han hade flyttrensning och kalkylatorn är en av de mest originella gåvorna jag fick från en grupp av japanska kooperatörer. Design och smak är det tråkigaste jag vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.