Glenphilly whiskeycheddar

Jag äter ost. Det har varit en sådan dag igen. Det är en whiskeycheddar så jag dricker whiskey till. Det har varit en sådan dag också. 

Den strävt torra cheddarosten smälter till en toxisk pöl av smak medan jag försöker minnas något om Somerset. Det är därifrån som cheddarost kommer om den görs rätt och det är därifrån som min Glenphilly whiskeycheddar kommer. Jag har läst något, någonstans, om whiskeycheddar från den lilla byn Ilchester i Somerset.

Naturligtvis har jag läst det på mejeriprodukt.se, Nordens ledande källa till information om mjölkbaserade livsmedel. Det vet jag med säkerhet eftersom det också är min enda källa till information om mejeriprodukter.

I augusti skrev mejeri-Robin om Steffos whiskeycheddar från Ilchester British Cheese och han gjorde det fylld av entusiasm. Osten fick betyget fyra av fem. Det för oss fram till dagens recension.

Osten på bilden är en Glenphilly whiskeycheddar som tillverkas av Ilchester British Cheese, ett företag som ägs av den norska ostjätten Norseland. Denna Glenphilly whiskeycheddar importeras, i likhet med Steffos whiskeycheddar, till Sverige av Wernersson ost i Ulricehamn. I likhet med Steffos ost innehåller den också två procent whiskey men inte ett spår av whiskeysmak.

Är det förmätet av mig att påstå att det är samma ost? Jag kommer inte ihåg hur mycket min ost kostade så det går inte att avgöra hur mycket billigare den blir om man tvingas stå ut med Steffo Törnqvists ansikte i kylskåpet.

Glenphilly whiskeycheddar innesluts av ett tjockt och rätt envist lager med vax. Ett av de mer rörande ögonblicken när jag fann denna produkt i hyllan på Coop Extra var när jag såg texten på osten som uppmanade mig att ta bort vaxet innan jag åt den. Det besparade säkert både mig och många andra betydande obehag.

För att vara en cheddar är Glenphilly whiskeycheddar en något vit och krämig eller gräddig cheddar medan jag föredrar min cheddar gul och torr. Man kan säga att vi fick en dålig start tillsammans. När man lärt känna osten bättre så finns det dock en hel del bra saker och säga också. Den har en rik och fyllig smak med god rondör och betyget blir därför gott. Kanske är detta den godaste prästosten jag har ätit. 

3,5 äppel av 5 möjliga

 

2 reaktioner på ”Glenphilly whiskeycheddar

  1. Den här produkten trängdes på T-Jarlen på samma hyllor som Steffo. Det måste röra sig om en identisk produkt, fast under annan label. Bra att du följer instruktionerna hur man gör med produkten.

  2. Har provat whiskycheddar, kommer inte ihåg om det var just Glenphilly, men mitt mest bestående intryck är att det är ett onödigt slöseri med viski. Cheddar kan göras rasande god utan att man behöver peta ner sprutt i den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.