Hemköpssvinet

Aldrig tidigare har jag fått så många vänliga ryggdunk och uppmuntrande tillrop som när jag gav Lidl en riktig Gödsvinet-omgång. Jag tangerade också svinets “gilla”-rekord, det tackar jag våra kära läsare för. Hoten om svartlistning från mathandlarna har uteblivit, så därför känner jag mig trygg i att ge mig på nästa offer, nämligen hemköp.

På hemköp handlar de som vägrar handla i vanliga arbetarklassaffärer. De som tycker att lidl har för dåligt urval av ketchupmärken, som om det skulle vara någon skillnad på dem, ketchup råvaruhandlas troligen per fat precis som olja och apelsinjuice. Här handlar de som tycker att det är viktigt med ekologiska varor och de som bara tycker att det är för billigt att handla på samma affär som verklighetens folk. Hemköp är sannerligen dyrare än de flesta, och för detta får man lite medelklasslyx, medvetna varor och ett bra sortiment.

Detta kan man lätt förledas att tro. I själva verket är hemköp bara marginellt pålitligare än lidl. De har troligen lök, frysta laxfiléer och mjölk, men krossade tomater, köttfärs och dagsfärskt bröd kan man aldrig riktigt räkna med. Delikatessdisken är bara ett komplicerat sätt att få tag i de varorna som finns i de vanliga kyldiskarna, men tycker man att det är viktigt att någon som aldrig förr sett en osthyvel skär upp ens kvibille cheddar så kan det säkert vara värt ytterligare någon hundring. Och vad gäller märkessortimentet har hemköp en alldeles egen taktik:

För några år sedan lanserade hemköp det egna märket garant. Garant skilde sig från de varor märkta med hemköp i det att de var ekologiska, hade en sparsmakat designad etikett (nyckeln till ett hållbart klimat) och att de var snäppet dyrare än de redan dyra varorna. Garant betydde garanterat ekologiskt, det var hemköp noga med att berätta för alla kunder. Snart hade alla sorters mat en egen garant-variant, och de vanliga hemköp-produkterna började försvinna ur sortimentet. När folk nu vant sig vid att garant betydde ekologiskt kunde hemköp utan problem börja kalla alla sina egna varor för garant, utan det mikroskopiska kravmärket och de mikroskopiska krav det ställer på produkten, och sedan kände alla att de handlade ekologiska kvalitetsprodukter när de egentligen bara lurats att uppskatta hemköps egen version av konsums blåvitt.

Visst har hemköp ett betydligt bättre sortiment än lidl, det är en bedrift som genomsnittliga godisautomater kan skryta med. Man kan lita på hemköp så länge man inte ska ha något komplicerat som kräm fräs, ekologiska ägg eller fläskkarré i skyddande atmosfär. Men vad man verkligen kan lita på i alla väder är att man får betala saftigt för kalaset. När jag nyss handlade lite vanliga förbrukningsvaror som fil, mjölk och ost kostade det mig 250 spänn. När jag senast var på lidl handlade jag middag till tolv personer för det priset.

På hemköp köper man sig hem, precis som namnet föreslår. Man betalar för att komma hem snabbare och gladare. Men ändå är man aldrig nöjd. Det har kostat snormycket utan att man fick tag i vad man ville ha.

Så vad väljer du? Betalar du för dina matinköp i tid, vrede eller i pengar? Någon kombination av dem? Eller har du ett tips där man kommer undan nöjd och med bibehållen köpkraft?

8 reaktioner på ”Hemköpssvinet

  1. Hemköp verkar ha som policy att det alltid ska vara slut på någon basvara, som tex kyckling, ägg eller juice.

    Det bästa är att personalen alltid lyckas uppträda lika förvånad och obehjälplig när man påpekar det.

  2. Jag uppfattar Hemköp som dagligvaruhandlens svar på De Nya Moderaterna. I min hemstad slår de igen butiken inom kort och det ska ju såklart firas. Jag väljer att handla det jag kan hos gårdsbutiker och på torget. Mjölk o mjöl på ICA.

  3. Citygross funkar bra för mig. De har allt till någotlunda bra kvalité.

  4. Har aldrig bott nära ett Hemköp men de få gånger jag besökt ett har jag alltid undrat varför handlar man inte istället hos ICA?

  5. Härligt att åter igen få en mycket bra redogörelse på matbutik, mitt i prick även denna gång! Coop Forum är den butik jag nästan i första hand väljer. Om det endast är dagvaror blir det Coop X-tra i Vällingby. Ovanför Coop x-tra ligger ett Hemköp och jag har nu kommit på varför jag alltid väljer bort den butiken. Konstigt att jag inte tänkt på det förut? Som du skriver, man kommer aldrig ut där ifrån helt nöjd.

  6. Gumae: Likt dig väljer jag Coop Extra i Vällingby före Hemköp som ligger på våningen ovanför. Det beror dock främst på att jag har 50 meter till Coop och ungefär 70 meter till Hemköp (via solursgränd). Om man någon gång ska ha färsk fisk eller någon ost mer exotisk än Herrgård tar jag dock det extremt långsamma transportbandet upp till ovanvåningen.

  7. Jag kommer aldrig kunna skriva om vilken butik jag faktiskt uppskattar, nu när Gödsvinet på goda grunder är misstänkt för att ta mutor. Men jag kan avslöja att den inte ligger så nära att jag handlar där mer än någon gång i halvåret. Jag får fortsätta gnälla på de jag inte tycker om istället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.