Gödsvinets interaktiva kurs “Sånger om sprit” har kommit att karaktäriseras av rätt oregelbundna kurstillfällen. Det är snart ett halvår sedan vi senast höll en lektion och det beror inte på att det saknas sånger att skriva om. Enbart i min mp3-samling finns det hundratals sånger att skriva om. Den mest trängande frågan rörande kursen är dock inte den excentriska schemaläggningen. Den mest trängande frågan är hur vi har kunnat förbise Drive-by Truckers ända till nu.
Drive-by Truckers har levererat sånger om sprit ända sedan debutskivan Gangstabilly från 1998. På den märks en sådan pärla i sammanhanget som “Why Henry Drinks“, en rätt mörk historia om hur en halv back öl kan vara det enda som hindrar en man från att mörda sin familj. Vi får förmoda att den kopplingen mellan alkohol och våld i hemmet är begränsad till den del av norra Alabama som Drive-by Truckers kommer ifrån.
En annat fint exempel på genren är deras sång “Dead, drunk and naked” från Southern Rock Opera, i vilken Jack Daniels jämförs fördelaktigt med kontaktlim. Jag antar att det är en fråga om smak.
Det är dock ingen av dessa sånger som dagens lektion handlar om. Vi är här för att diskutera “Daddy needs a drink” från Drive-by Truckers stordåd Brighter Than Creation’s Dark. “Daddy needs a drink” är i likhet med ovan nämnda sånger skriven av Patterson Hood och den bär hans signum i den lite snirkliga och till synes planlösa berättelsen, tillbakalutat sjungen till ett stillsamt och minimalistiskt komp. Hood är en god historieberättare och en återkommande minnesregel från den här kursen är ju att en sång bara är så bra som historien den berättar. I låten “18 wheels of love“, speciellt liveversionen från Alabama Ass Whuppin’, sammanfattar han vad som kunde vara en liten roman om hans mamma och hur hon efter sin skilsmässa spenderade 6 år i sitt sovrum med tre TV-apparater och vodka/mjölk-drinkar tills hon tvingades lämna hemmet och jobba på en logistikfirma som hon sedan rymde från för att gifta sig med den 160 kilo tunga vietnamveteranen och lastbilschaffisen Chester. De vigdes inte av en Elvis-imitatör utan av en Porter Wagoner-imitatör vilket i sig berättar mer än vad Jan Guillou skulle kunna förmedla med en hel bokserie. “18 wheels of love” är från gruppens debutskiva och endast utifrån sådana sånger kan man förstå episka projekt som Southern Rock Opera.
“Daddy needs a drink” är en återhållen sång som berättar med en subtilitet inte röjd av titeln. Hood använder bilder och litar till lyssnarens förmåga att känna igen en sorglig sång om sprit när han eller hon hör den. Så här börjar den:
Daddy needs a drink to deal with all the beauty
To deal with all the madness to keep from blowing up
Daddy needs a drink to calm down the badness
To execute his gladness on the fullness of his cup
Så långt i sången är det mesta i klartext. Vi får en förklaring till varför berättaren dricker och den levereras genom en stillsam lek med abstrakta substantiv som drivs till en mild komisk effekt i den avslutande raden. Berättelsen fördjupas dock och blir mer intressant redan i det följande stycket:
Daddy needs a drink to keep the wheels from rubbing
To compensate for nothing or nothing going on
Den första raden är en fortsättning på liknelserna från den första versen och likt dem ger bilden av de kärvande däcken bara en förståelse av att pappa behöver en drink men inte varför det är så. Ett första försök till något som liknar en faktisk förklaring kommer i den andra meningen. Anledningen till att pappa behöver en drink är alltså inte att något traumatiskt just har inträffat utan tvärtom att inte speciellt mycket alls har hänt på ganska länge. Tack vare denna textrad kan vi alltså föra sången till underkategorin “misslyckade livsprojekt” och avdelningen för “hur blev det så här?”. Sången fortsätter:
Daddy needs a drink so Mama fix one quick
Pour it nice and strong with your cleaning outfit on
Så här långt in i låten kastar Hood in en miljöbeskrivning. Det centrala ordet i den är, förstås, “cleaning outfit”. Genom att beskriva vad “mamma” har på sig får vi veta att historien utspelar sig i en klassisk arbetarmiljö, vilket kännare av Drive-by Truckers visserligen redan gissat sig till. Vi har en hårt arbetande städerska vars sysslolösa make sitter hemma med en styv drink och en slak självkänsla. Om inte det gör en countrysång så vet jag inte vad som gör det.
Daddy needs a drink to hem in his demons
To hear through baby screaming or the TV set turned on
There ain’t nothing on the radio like the wave my transmitter’s on
Put that drinking jacket on and enjoy a little fog
I denna avslutande vers kommer den korta berättelsen till sin fullbordning. När alla ljud man hör är barns skrik och väsen från TV:n kan spriten ändra frekvens på mottagningen tills man träffar på något som liknar signaler från en tid då man brydde sig. Det är en vacker beskrivning av ett osnyggt tillstånd och mer än så kan man inte begära från någon sång om sprit. “Daddy needs a drink” är en av de finaste.
Med det kan vi avsluta ännu en lektion med övertygelsen om att vi lärt oss tillräckligt till nästa gång, när det än blir.
Mycket fin lektion. En annan pärla i kategorin ‘Patterson Hood sjunger om sprit’ är givetvis The Fourth Night of My Drinking från The Big To-Do (http://www.youtube.com/watch?v=eCLpDOx52hM), i vilken han helt enkelt skildrar en fyra dagars bender ur ett första personens perspektiv. Nyckelraden i sammanhanget får väl sägas vara berättarens slutomdöme om spriten: “Guess it will be through with me before I’m through with it.”
Annars menar jag nog att Patterson Hood är något överskattad som låtskrivare. Den stora behållningen av Drive-By Truckers fås genom Mike Cooleys tillbakalutat släpiga betraktelser.
Jag glömde faktiskt bort den låten, kom på det i morse. Det är förstås ett utmärkt exempel. Angående låtskrivandet så tycker jag inte det är helt lätt att skilja de gamla barndomskamraternas låtar från varandra, även Hoods kan väl kallas tillbakalutat släpiga i ett par fall. Jag hade en teori om att Hood skrev de mer färgstarka titlarna men så noterade jag att det var Cooley som skrivit “Panties in your purse”.