Indslev hvede 5-pack (11714)

Jag hade bara varit inne på Systembolaget på Nybrogatan i mindre än en minut när jag insåg att jag behövde ett fempack med dansk veteöl. Den stod där i den underliga lilla hyllan för små partier och den var helt enkelt oemotståndlig. Jag förstod direkt att den måste bli min. Jag har aldrig sett tillbaka, aldrig ångrat någonting. 

Indslev bryggeri är ett litet bryggeri på Fyn som har specialiserat sig helt på veteöl och varför inte. När jag nu tar sats för att förmedla intrycken från min första tid med Indslev hvede 5-pack så gör jag det utifrån en nyfunnen insikt att veteöl är allt man behöver. 

Deras Hvede IPA förenar syran i en veteöl med humligheten i en IPA för att skapa något som inte liknar någonting. Det är en veteöl per definition men i väldigt få andra avseenden. Huruvida det också är en IPA är mer än vad jag vågar uttala mig om. Saken är dock att detta brott mot naturen smakar riktigt trevligt. Som en mjukt fruktig, nästan söt öl med ett försiktigt veteölsnyp.

På samma sätt är deras Hvede bock en öl för någon som redan druckit alla bocköl som finns bara för att ifrågasätta ifall hen inte borde ha samlat på kulspetspennor istället. Indslev Hvede bock smakar som ingen av de andra och den kan ge en ny mening åt bocken som fenomen. Eller också bara startar den ett helt nytt. 

I ett så esoteriskt sällskap är Svanehvete den som står ut genom att vara en veteöl med veteölssmak. Precis som med alla de andra har den en fyllig men välrundad smak och precis som med de andra är den fruktig. I inget fall avser dock fruktigheten på den sortens offensiv skumbanan eller ananassmak som man kan råka ut för bland de tyska veteölen. Istället är det en mild tutti-fruttismak som hittar hem varje gång, oavsett ifall det är till en IPA, bock eller något annat.

Indslev hvede 5-pack är en trevlig produkt om än något besvärlig att smakprova och betygsätta. Men det är ju inte ditt problem. Framför allt är det något av det snyggaste du kan köpa på systembolaget. Det måste vara värt något.

130 kronor på systembolaget, nummer 11714 i katalogen

4 fyn av 5 möjliga 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.