Inverterad Coq au vin

Bland gamla papper hittade jag ett litet experiment som jag utan blygsel skickar ut i internet-etern igen. Rester och kreativitet ledde till något som skulle kunna beskrivas som en inverterad coq au vin, eller kanske som en rödvins-biffstroganoff. Jag hade helt enkelt en panna rödtjut som öppnats på en efterfest en knapp vecka tidigare men inte druckits upp, och ville göra nåt av den.

Ingredienserna blev alltså
3/4 fl rödvin som stått i kylen en vecka och blivit lite syrligare
5 dl lätt-creme fraiche
1.3 kg stroganoff-bitar av biff
3 medelstora gula lökar

Först lät jag det mesta vinet börja koka ihop i en gryta, sen hackade jag löken grovt (halvera och sen skiva) och fräste upp och slängde ner i vinet och lät det koka ordentligt ett slag för att få lite mindre vätska och få det att gifta ihop sig lite. Sen kylde jag det hela med ca 1dl kallt vatten innan jag la ner creme fraiche, så att det inte skulle skära sig. Lättare creme fraiche innebär större risk att det skär sig, dessvärre. Efter en snabbkryddning med salt och peppar lät jag det koka en kvart eller så. Köttet fräste jag fort så det fick yta och saltade och pepprade det samtidigt, la i det i såsen och lät det koka ihop 5 min (man får anpassa koktiden efter köttet, helt enkelt). Allt gott från pannan fick jag upp genom att fräsa sista slatten vin där och hälla i. Det är inte alls fel om vinet är lite surt, det är tvärtom behövligt. Ev får man tillsätta lite rödvinsvinäger om det inte blir tillräckligt med spets på det. Man har väl annars ofta rosépeppar i rödvinssås, kanske ett litet stänk sådan, men inte mycket, det tar lätt över.

Resultatet blev trevligt, avnjöts med linguini i gott sällskap.

2 reaktioner på ”Inverterad Coq au vin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.