Lakritsen lyfter

Tidigare i veckan var jag på ett ärende till Hållplatsen tobak och tidningar på Folkungagatan i Stockholm. Jag var nära att vända i dörren eftersom det var väldigt mycket folk inne i butiken. Eller egentligen var det kanske bara 4-5 personer men det är en mycket liten butik. Hållplatsen är postombud och även om det bara är några personer före i kön så kan det ta väldigt lång tid, folk har alltid glömt någon del av adressen när de ska posta surdeg till sitt fadderbarn i Oagadougou eller vad det nu är folk gör på posten. 

Jag gick in ändå och till min förtjusning insåg jag att folket där inne inte köade till postkassan utan istället betraktade den nu riktigt imponerande lakritshyllan. När jag skrev det där om att Hållplatsen hade Stockholms bästa lakrits så var det tydligt att det var en sidoverksamhet och inte en helt naturlig sådan. Det var just det som var så tilltalande, butikens ägare var helt enkelt en entusiast som satsade på lakrits trots att de yttre omständigheterna för det ärligt talat inte var de bästa. Då krävdes det ett tränat öga för att se att godishyllan var fylld med saker som man inte finner i en vanlig tobaksbutik. Nu har lakritsen tagit över. I själva verket vet jag inte ens om de säljer tobak längre. 

Sidoprojektet har definitivt lyft och Hållplatsen har blivit ett naturligt stopp för alla som söker de svarta varorna i Stockholm. Vi här på Gödsvinet är naturligtvis övertygade om att det är våra hyllningar som klarat den tunga delen av lyftet, vi får en del trafik på googlesökningar som “stockholm+lakrits”. Småaktiga skeptiker kanske skulle hävda att det i själva verket är resultatet av årtals med arbete för en eldsjäl inom området. 

Vi har även fått veta att Hållplatsen kommer att figurera i en kommande bok om lakrits som bland annat tipsar om smultronställen som den lilla butiken på Folkungagatan. Jag kommer att läsa den och du kommer att få höra om det.   

2 reaktioner på ”Lakritsen lyfter

  1. Jag jobbade förut på Bondegatan 81 och åkte varje dag förbi Hållplatsen med dess sunkiga handskrivna skyltar och vågade mig alldrig in dit. Faktum är att det var via er jag till slut “hittade” in och det var även den sökningen på Google som gjorde att jag började följa er blogg! I början på sommaren flyttade vi kontoret till Roslagsgatan och bort från många smultronställen jag kommit att älska. Men! Även Vasastan har många smultron, Lakritsroten, ett av dem som stillat begär.

  2. Kul! Jag reagerade dock på ungefär motsatt sätt, jag trodde först det var en vanlig tobaksbutik, det finns typ fem per 100 meter folkungagata. Men det var något i detaljerna kring den som gjorde att den skiljde sig från de övriga och det ska premieras. Kanske är denna inställning en rest från tiden i Malmö, alla mystiska småbutikers urhem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.