Löwenbräu triumphator

 

Lowenbrau triumphatorEn kort promenad nerför Dachauer strasse för mig till Löwenbräus ölkällare och den intilliggande ölträgården. Om jag skulle göra den promenaden nu istället för att sitta här och skriva detta så skulle jag se flera stora affischer som annonserar årets starkbier-festival. Affischnamnet bland dem är Löwenbräu triumphator och den är så av en anledning.

Löwenbräu triumphator är en dubbelbock skapad att leda andra dubbelbockar.

Ölen är förstås bryggd här i centrala München precis som all öl från de stora Münchenbryggerierna. Ett krav för att få sälja sin öl på Oktoberfest är att den tillverkas inom stadsgränsen vilket innebär att det ligger sådär ett halvdussin riktigt stora ölfabriker mitt inne i stadskärnan. När vinden vill kan man känna doften av maltad spannmål.

Kanske stannar jag här.

Löwenbräu är alltså en av de fabrikerna och inför att jag reste hit var det kanske den som jag var minst intresserad av. Jag minns dålig folköl med lejon på burken och den ärligt talat rätt oinspirerande ljusa ölen av enklare slag som ensam representerar dess namn på systembolaget.

Löwenbräu är dock långt mycket mer och få öl visar det bättre än triumphator.

Tirumphator är en kraftfull dubbelbock med smak av torkad frukt och karamell men till skillnad från en del dubbelbockar så är smaken samlad, harmonisk och övertygande.

Den saknar helt spritsmak vilket också är mer än man kan säga om vissa andra dubbelbockar. Istället är det ölens alldeles naturliga maltighet som kännetecknar smaken.

Jag kanske tar en kort promenad nerför Dachauer strasse.

Finns inte på systembolaget

Fyra ceasar av fem möjliga

5 reaktioner på ”Löwenbräu triumphator

  1. Nu har jag väntat förgäves hela veckan på det där smaklösa skämtet om Dachauer Strasse som jag tog för givet att någon skulle komma med…

  2. Nazireferenster är helt enkelt för enkla här i den gamla Hauptstadt der Bewegung, man skulle snart ådra sig tennisarm om man smashade vid varje tillfälle. Det är ju samtidigt svårt att låta bli, bara härom dagen råkade jag kalla Theresienstrasse för Theresienstadt (men jag tror ingen hörde).

  3. Samtidigt får man väl förlåta münchenborna (och tyskarna i allmänhet) för att de har gator namngivna enligt samma konvention som t.ex. Stockholm med dess Blekingegata och Lund med Karl XII:s gata, för jag antar att Theresienstrasse inte fått sitt namn efter Terezín, utan en historisk person som Maria Theresa?

  4. Naturligtvis, gatan har inget som helst med koncentrationslägret att göra, förutom att båda har ett mycket vanligt, bibliskt personnamn i sitt namn. Den stora festplatsen där oktoberfest hålls varje år heter för övrigt Theresienwiese. Däremot så har ju Dachauer strasse såklart fått sitt namn av förorten som den leder ut till, platsen för Tysklands första koncentrationsläger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.