Tegernseer hell

Tegernseer hell

Denna ljusa öl från byn Tegernsee vid sjön Tegernsee sådär fem mil söder om München är en kuriositet och av många olika anledningar.

Den första av dem är nog färgen. Tegernseer hell är onekligen mycket ljus, ser väl ut ungefär som en rätt genomsnitlig alkoholfri cider från valfri svensk livsmedelsbutik.

Vad som är än mer intressant är att den dessutom smakar ungeför som någonting från läskhyllan i en sådan butik.

Ölen är inte söt utan snarare torr och kolsyrig men det finns en rund smak av fruktsoda. Varken den eller någon annan smak tar dock överhanden och det bestående intrycket av ölen är att den har mycket lite smak alls.

Detta är alltså den andra ölen av två i Gödsvinets bayerska kartläggning som har en mycket diskret smak. Vad kommer sig detta av. En tanke är förstås att viss bayersk öl smakar som vatten eftersom man dricker den som vatten. Till maten, till fotbollen, till övertiden på jobbet och så vidare.

Även om vissa storföretag här i München har kommit att reglera konsumtionen av öl under arbetstid så verkar det exempelvis snarast vara betraktat som berömvärt om en 16-åring släcker törsten med en öl istället för en läsk full med socker och färgämnen under skoldagen.  

På mitt campus serverar studentrestaurangerna öl till dagens brickluncher och det är ingen som bryr sig om att kategorisera öl efter alkoholhalt. Kanske stannar jag här.

Om kulturen skulle ta en vändning mot det mer restriktiva så kommer vi ändå alltid ha Tegernseer hell, jag är rätt säker på att den går att klassificera som läsk.

Finns inte på systembolaget

Två sekt av fem möjliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.