Malmö brygghus

Vi lever i en ljus tid. I alla fall vi som lever i Malmö.

Malmö brygghus håller långsamt på att slå upp portarna i det gamla bryggeriet vid möllan. För någon vecka sedan ägde den första provsmakningen rum, och härom dagen släpptes de första flaskorna till oss trånande entusiaster utan tillstymmelse till egentligt liv. De första stora dyra buteljerna som nådde systemet är deras IPA och deras Cacao Porter. Flaskorna är elegant matt kolsvarta, med bronsbrun text och den här första batchen är begränsad och flaskorna numrerade. De vädjar direkt till habegäret längst in i min primitiva hjärna.

Sydsvenskans Håkan Engström har redan gett dryckerna godkänt, så nu är det med spänd förväntan jag öppnar och läppjar på Malmö Brygghus IPA. Det är enligt bryggarna själva en engelsk IPA, alltså inte av amerikansk typ som vi fått se många av på sista tiden.

Mitt första intryck är att ölen helt saknar den gräsiga beska humledoften som många ipor har. Snarare luktar den sött och fruktigt. Smaken är också mjuk och rund, på det sättet man känner igen från engelska ales. Den är aningen söt, men inte påträngande. Först i eftersmaken sitter beskan på ett elegant sätt och den är kvar ganska länge. Detta är en ganska lättdrucken IPA, som är mer fyllig än besk. Det har en tyngd, men är inte skarp. Men trots det är en flaska på 75cl lite väl mycket att hantera ensam. Jag misstänker att de kommer ut i normalare storlekar framöver.

Det här var riktigt bra, och jag ser fram emot portern som har fått ett bra mottagande. Fyra överklassdesignade flaskor av fem möjliga. Grattis Malmö!

Liknande inlägg:

Publicerat i Okategoriserad och taggad , , , . Bokmärk permalänken. RSS-feed för det här inlägget. Lämna Trackback.

9 Responses to Malmö brygghus

 1. Kalle säger:

  Säljs den styckvis på Hansacompagniet, eller måste man beställa för 550 spänn?

 2. Jonas säger:

  Den säljs styckvis, trots infon på hemsidan.

 3. Magnus säger:

  Ett alternativ till att dricka hela flaskan själv eller leta efter mindre varianter vore att dela den stora flaskan med lämplig vän 😉

 4. Jonas säger:

  Dela? Jag förstår inte vad du menar.

 5. Kalle säger:

  Oj, jag missförstod kanske Matbloggen Gödsvinet? Jag tolkade det som att en flaska var för lite, så jag köpte två!

 6. Ola säger:

  Kalle, är en utmärkt ursäkt att ta till när bängen tar dig för fylleri! ”Jag missförstod matbloggen Gödsvinet!”

 7. Jonas säger:

  Vi på Gödsvinet tar fullt ansvar för alla missförstånd som kan uppkomma i mötet med de få personer i landet som inte är regelbundna läsare av den här bloggen. Vi har också ett gott samarbete med rikspolisstyrelsen på det här området, så det ska inte vara några problem.

 8. Kalle säger:

  Tack för det svaret, Jonas.

  Som totalt reklampåverkad, och mest så av Der SS-mann, så återstår en viktig fråga för mänskligheten år 2010:

  Ibland säger ens läkare eller apotekare att man absolut inte får konsumera alkohol tillsammans med godsakerna de förskriver. Men hur gör man när Internetfenomenets Matbloggen Gödsvinet veckomatsedel, som nu, anger Malmö Brygghus som obligatorisk måltidsdryck?

 9. Jonas säger:

  Gödsvinet tar endast moraliskt ansvar, och alls inget medicinskt. Jag rekommenderar att du lyssnar på medicinsk expertis i just det här fallet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Swedish Greys - ett WordPress-tema från Nordic Themepark.