Spaten Oktoberfestbier

Tyskland i en liten flaska

En god vän, vi kan kalla honom Johan D, har på senare tid verkat leva i någon form av trans. Hans blogginlägg och facebookuppdateringar handlar alla om samma sak: Spaten Oktoberfestbier. Jag tror inte att han är sponsrad, men tanken slog mig ändå. Systemets höstsläpp påverkar oss alla på olika sätt helt enkelt. Jag hängde visserligen också på låset den förste september, och mina steg gick snabbt till hyllan med märkliga, starka och smakrika nyheter i ölsortimentet. Oktoberfestölarna intresserade mig inte, jag har helt enkelt inte utrymme för ordinär lager i mitt dryckesschema, det finns för många andra sorter jag måste dricka.

Men tack vare den intensiva internetkampanjen från min vän J. Dalén lyckades jag vidga mina vyer för ett par viktiga sekunder inne på systembolaget, och styrde mina darriga steg mot oktoberölhyllan. Jag måste ha sett aningen vilsen och skamsen ut där jag stod, klart utanför min egen comfort zone. Jag såg mig oroligt omkring, tog resolut en flaska Spaten och gick därifrån, och försökte se ut som att jag visste vad jag gjorde.

Nu med ett glas i handen kan jag koppla av och se nyktert på situationen. Visst, jag dricker ur ett alldeles för litet glas, jag sitter inomhus och jag blev inte serverad av en muskulös och yppig tyrolsk fräulein i hängslebyxor, men jag blir ändå påmind om meningen med ljus lager. I dagens samhälle med en ypperlig tillgång till olika sorters perverterad ale med beska och styrka som kan knocka en björn är det lätt att glömma poängen med en god och lättdrucken lager.

Spaten oktoberfestbier smakar läskande, aningen brödigt, lätt på rätt sida om gränsen till vattnigt, och med en oklar eftersmak. Eftersmaken är oklar därför att den inte hinner komma innan man tar nästa klunk. Den här ölen kan man dricka många av, den slinker ner blixtsnabbt, man mår mycket bra av den och man vill snabbt ha en till. Det finns inga smaker som sticker ut, inget man minns, utan detta är en öl som är perfekt balanserad för sitt syfte. Att drickas.

Spaten Oktoberfestbier, 4 öl av 5 möjliga.

2 reaktioner på ”Spaten Oktoberfestbier

  1. Jag testade den igår och det är en mycket fin öl. Klar, frisk och med en utsökt och välbalanserad smak. Flera av de andra oktoberfestölen är också mycket bra och en del av dem, som Paulaner, är rätt mycket funkigare än den fjällbäcksklara Spaten.

  2. Det gläder mig att du gillade den, Jonas. Precis som du säger är det ju en lager och ska värderas som en sådan – det är ju inte någon IPA, direkt. Dock är jag, efter att ha provat årets olika oktoberöl, faktiskt benägen att tycka att Hofbräu är strået vassare. Det är inte fullt så fruktig och frisk, men har däremot mer av den där karakteristiska tyska brödigheten. Spaten var kanonfin, men Hofbräu tog nog hem årets Lederhosen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.