Mysingen Midvinterbrygd 2010 (11381)

Sveriges bryggerier gör det inte enkelt för en gammal grinch som mig att odla något överseende med julens alla fasor. Julen är barnens helg vilket betyder att vi andra får försöka stå ut genom att dricka oss fulla. Det finns en riksomfattande kampanj som säger något liknande. Ifall denna nödutgång från julmusik, tända ljus, disneyproduktioner och julklappsrov skall hållas öppen så skulle det behövas ett riktigt gott julöl. På något sätt verkar det dock som om julen istället blivit en ursäkt för bryggerierna att underprestera.

Om man ändå skall säga något positivt om de senaste årens utveckling inom julölsområdet så skulle det nog vara att ölen har blivit fler och mer varierade. En del har varierat sig till den grad att de knappt ens liknar öl längre. Mysingen midvinterbrygd kan vara en av dem.

Mysingen midvinterbrygd har en ganska tillbakalutad smak av allt som hör julen till: vört, choklad, julmust och alkohol. Beskan är balanserad och smaken är väl avrundad vilket gör denna öl till ett ganska bra alternativ vid julbordet, midvinterbrygden framstår faktiskt som en måltidsdryck.

Detta är en märklig skapelse och jag kommer fortfarande att föredra en god lager till julmaten. Med sill, snaps och en iskall lager kan man blunda och föreställa sig att det är midsommar istället.

30,70 kronor på systembolaget, nummer 11381 i katalogen

3 must av 5 möjliga

6 reaktioner på ”Mysingen Midvinterbrygd 2010 (11381)

  1. Johan, vi tänker skrämmande ofta likadant. Så sent som i går kväll, strax efter sänggåendet, låg jag och tänkte på Stiftelsens julbord, som infaller nästa vecka, och förbannade mig själv för att jag alltid ska beställa in en par bringare av Grands julmumma till bordet.
    I år ska jag bara dricka riktigt frisk lager till julmaten, som Spaten eller Urquell, tänkte jag och somnade synnerligen tillfreds och viss om att jag därmed dessutom kunna få ner större mängder lax och sill.
    Och i dag läser jag dessa kloka ord, som naturligtvis ytterligare stärker mig i min övertygelse.
    Jag tycker att Oppigårds Winter Ale och Hibernation Ale är två gyllene undantag från regeln att julöl är jolmigare, sötare, kryddigare och sämre varianter av riktig öl. Men ingen av dem passar riktigt bra som måltidsdryck – åtminstone inte till stabbig julmat – utan klarar sig bäst på egen hand.

  2. Johan, du är en stor tänkare. Jag upplevde mitt första julbord i år igår och utan tvekan kommer jag att skriva om det här. Då drack jag endast den friskaste lagern i huset och jag är glad för det idag. Ett julbord bjuder på många smaker och Oppigård hjälper inte genom att erbjuda ett halvdussin till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.