Världens bästa vatten

Drick inte vattnet

Världscupen i skidskytte är nu igång i Östersund och redan på första dagen fick vi uppleva stora svenska framgångar. Bland de, jämförelsevis, något roligare nyheterna från samma stad noterar jag att ett par tusen östersundare infekterats av en tarmparasit. De säger att den kommer från dricksvattnet. Varifrån skidskytte kommer är det ingen som vet.

Jag minns kranvattnet i Östersund från min fem och ett halvt år långa asyl i staden. Inte för att jag drack överdrivet mycket vatten då. Vad jag minns är en broschyr som man fick som nyinflyttad i staden. I den presenterades den storslagna Storsjön med orden “från Storsjön kommer vårt dricksvatten och i Storsjön hamnar vårt avlopp”. Det slog mig som en konstig sak att skryta med i vad som i praktiken var en reklamprodukt. Lite längre fram i samma skrift kunde man läsa att man behövde “en varm tröja” för att uppskatta de ljusa sommarkvällarna i Jämtland. Det är ett förnuftigt råd men kanske är de lite för ärliga för sitt eget bästa där uppe? Kanske vill de medvetet skrämma bort inflyttade personer som rynkar på näsan åt lite skit i vattnet eller som klagar på köldslagna grillkvällar?

Det där med vattnet oroade mig förstås inte. Storsjön är en stor sjö, därav namnet, och dessutom har ju Sverige “världens bästa kranvatten”, vilket förnumsigt snåla människor och folk som säljer sodastreams aldrig slutar att påminna dig om. Nu vet jag inte om jag är lika övertygad längre.

En “vattenexpert” som citeras i Östersundsposten menar att smittan helt enkelt beror på att intaget av dricksvatten och utsläppet av avloppsvatten ligger för nära varandra. Ingen vet dock något om varifrån parasiten kommer i dagsläget vilket gör det till en enkel och populär sysselsättning att utse sig själv till “vattenexpert”.

Gödsvinet vill förstås dra sitt strå till den proverbiala stacken och på något sätt lindra de plågor som drabbat republiken i norr. Det är därför vi, som första blogg i Vällingby, kan presentera den totala listan på svenska flaskvatten som kvalificerat in på EU:s officiella lista över “naturliga mineralvatten”.

Listan är ett resultat av helt ideella och improviserade fältstudier genomförda av en medarbetare vars val av fritidssysselsättningar aldrig upphör att förvåna. EU-kommissionen har kring 25 000 anställda i sin administrativa personal (ingen vet exakt hur många). På något sätt lyckades vår uppgiftslämnare få tag på en person bland dessa som hade information om just godkända mineralvatten, även om svaret av okänd anledning först var skrivet på tjeckiska. Listan över svenska, godkända vatten ser ut som följer:

Som ni märker är inte listan över erkända mineralvatten särskilt lång, trots att Ramlösa lyckats lägga beslag på två platser. Ramlösa är för övrigt det enda vatten som jag känner igen på listan. Det välkända vattnet Loka saknas på listan. Sådan skit skulle jag inte ens vattna gräsmattan med.

Om några veckor åker jag till Östersund och jag ser fram emot det. Ett Östersund med tarmparasiter är fortfarande bättre än ett Sundsvall utan. Det är så man tänker efter fem och ett halvt år där uppe. En del problem kommer att ha försvunnit och några kommer att vara kvar när jag anländer. Parasiten kommer nog fortfarande regera det kommunala vättennätet. Förhoppningsvis kommer dock skidskyttet ha gått över.

12 reaktioner på ”Världens bästa vatten

 1. Mycket bra och förnuftigt skrivet Johan!

  Det gläder mig att du lyckades klämma in ett par kängor åt skidskyttet. Åkomman skidskytte är värre alla tarmparasiter i världen.

 2. Vad är då vandet från Loka Brunn? Källvatten? Skulle tro att tjeckernas och tyskarnas listor över mineralvatten slår oss ordentligt ur brädet.

 3. Ja, vad annat kan man vänta av Spendrups?

  Ser att bulgarerna har en försvarlig bunke mineralvatten också, men naturligtvis inte i närheten av Deutschniland.

 4. Ser förresten att Loka fuskar genom att tillsätta salter och kolsyra, det är väl strängeligen verboten om man vill kalla sig för mineralvatten.

 5. Men det finns också av naturen gasifierade mineralvatten, franska Badoit och framförallt Perrier är sådana vatten. Vidare har jag hört en historia om att besökare i byn där Perrierkällan finns, lär ägna sig åt att kissa i denna brunn etc. Detta får vi hoppas hör till sagans värld.

 6. En dag i detta jordeliv skall jag kissa i perrierbrunnen, det är ett löfte. Tack för all den fina researchen som möjliggjorde denna informationsinsats!

 7. Skulle inte förvåna mig det minsta om det var sanning med tanke på hur Perrier smakar.

 8. Vår vän Markorepairs, som vet det mesta, hävdar att finskt vatten är bäst. Hör själva (40 sekunder in i filmsnutten). Huruvida det är bäst att dricka eller bara till “boiling coffee maker” förtäljer inte historien. “Shut up water!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.