Steamer (88209)

Steamer är en “steam beer” från Jämtlands bryggeri och du måste prova den. Prova den för dess fylliga smak, den balanserade men påtaliga beskan och det faktum att man kan navigera Storsjön med hjälp av etiketten. Steamer från Jämtlands bryggeri är en riktigt fin öl.

Ölet sägs vara en hyllning till Storsjöns klassiska ångbåtar, varav åtminstone en fortfarande är i trafik. Det vet jag eftersom jag under flera års tid bodde inte längre från Storsjöns strand än att jag kunde höra ångvisslan från SS Thomée ljuda genom det öppna fönstret under sena sommarmorgnar. Det är Thomée som är avbildad på flaskan på bilden. Det är en fin liten ångare som idag främst är hängiven turistiska ändamål. En gång tog jag en tur med den tillsammans med ett stort antal kollegor från ett lokalt universitet. Det var en vacker sommardag och den blå sjön, de vidsträckta fjällen och de gröna björkskogarna som täcker sjösluttningarna var häpnadsväckande. Det är åtminstone vad jag tror eftersom jag naturligtvis satt i durken och drack öl med alla de andra. Ibland kunde jag skymta scenerierna genom en ventil strax över vattenlinjen. Jag undrar om de serverar Steamer där nu.

En “steam beer” är en öl som har jästs vid ovanligt hög temperatur. Det finns säkert andra saker som definierar en sådan öl också men jag nöjer mig med att veta att “steam beer” tydligen är en kalifornisk specialitet, särskilt associerad med San Francisco. Steamer är en  halvmörk lager och den smakar av frukt.

Sedan var det detta med beställningssortimentet. Steamer är i det och ingen annanstans. Detta är en skandal. Steamer är en guldklimp men dina fingrar kommer inte nära den med mindre än att du köper en hel back i webshopen. Håll till godo med Norrlands guld så länge.

21,80 kronor på systembolaget, nummer 88209 i katalogen

4,5 kol av 5 möjliga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.