Bowl of red

Det är smidigt att ha ett par hyfsat flexibla rätter man kan återkomma till i matlagningen, där man kan ändra och improvisera rätt friskt utan att det blir dåligt. Bowl of red, som jag ursprungligen hittade på öl/kött-fokuserade www.briansbelly.com, faller utan tvivel i denna kategori. En enkel men god chili, som funkar att göra på ett flertal sorters kött, eller rentav helvegetarisk. Det är alltså ett ganska pretentionslöst och chosefritt recept, till skillnad från vissa andra chilis.

Nåväl, i korthet är ingredienserna som följer

Gul lök
Kött (t.ex. grytbitar av nöt, svin, eller lamm, eller köttfärs, eller kyckling. Vill man ha en vegetarisk variant får man alltså göra en rockad här, men den lämnar jag till läsarens fantasi. Som icke-vegetarian är min uppfinningsförmåga i denna aspekt något begränsad.)
Hyfsat kraftig öl (tänk engelsk ale, inte riktigt IPA dock, det kan ta över något..)
Tomatpuré
Oregano
Spiskummin
Kakao
Vitlök
Chili (helst ett flertal sorter, så det blir lite bredd, och inte bara styrka)

Tillagningen är heller inte komplicerad. Hacka & fräs upp löken, den kan få bli lite brun, och släng i en gryta. Dela köttet i bitar & fräs upp det tills det blir brunt och fint, varpå även detta kan få åka i grytan. Häll på en flaska öl, ev. två, på ett ungefär så att det täcker köttet och sen lite till. Tillsätt kryddor samt tomatpuré, säg en matsked vardera för en normal gryta – möjligen lite mindre chili. Pressa i 2-3 klyftor vitlök. Beroende på köttsort låter man sedan chilin puttra långsamt under lock, säg 2-3 timmar för nöt, rätt mycket kortare för t.ex. kyckling.

Under resans gång smakar man av och tillsätter efter behov alla dessa småsaker man kan ha i en gryta, kanske t.ex. salt, peppar, worcestershiresås, köttfond, rödvinsvinäger, kanske rentav en slatt ketchup eller lite socker, för att balansera med lite sötma. Eller lite mer av de kryddor som egentligen skulle ingå. Snåla inte på kakaon, oreganon eller spiskumminet! Chilin tar däremot tid på sig att utveckla sin fulla hetta. Så om det smakar lite småstarkt i början, blir oftast rätt bra fart i det till slut. Alldeles på slutet kan den som vill ha en lite tjockare gryta reda med maizena e.d.

8 reaktioner på ”Bowl of red

  1. Jo, få saker är ju helt nya under solen. Kakao + chili + spiskummin + oregano + vitlök är dock en himmelsk kombination – på något sätt klickar det verkligen när alla är med. Nu i förskingringen har jag haft problem att uppbåda spiskummin, då det heter samma sak som kummin t.ex. här i Italien. Och tro mig, det blir inte samma dessförutan.

    Så kanske är det inte något speciellt flexibelt recept egentligen? Ja, och hjort har jag aldrig dristat mig att laga det på heller.

  2. Gjorde vegoversionen av den hära ikväll.

    Byt ut köttet mot quorn-färs och nyttja en riktigt kryddig porter (själv hällde jag i en Midnight Sun från Williams Bros). Även härligheter som ingefära, en klick smör och paprika fann sin väg ner i grytan. Mycket gott.

  3. …för övrigt tror jag att en slatt koffeinfritt kaffe skulle kunna läggas till för att skänka en smak av bränt gräs. Nästa gång!

  4. Det finns många frågor men jag fokuserar på: Varför koffeinfritt kaffe och inte kaffe med koffein?

  5. Koffeinfritt för att det koffeinfria jag har i huset smakar riktigt bränt (på ett gott sätt).

  6. Jag har haft riktig otur med den här grytan på senare tid, och fått till allehanda konstiga bismaker (bränt socker, någon?). Trevligt att höra att andra har bättre lycka. Eller eventuellt skicklighet..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.