Kaffedrickaren i tedrickaren vaknar

Efter en tids tedrickande börjar man märka hur ens prioriteringar skiftar. Man smyger lite med det, hymlar inför sig själv, låtsas som inget, men man börjar välja tesorter efter hur mycket skjuts det är i dem, hur många milligram av sprittande piggt koffein man får i sig, helt enkelt. Men man börjar också fiffla med bryggandet. Nog kan man låta det dra något lite extra? Kanske brygga det aningen varmare, visst ligger vi i underänden av det korrekta temperaturspannet? Man läser om de andra trevliga små stödämnen som moder natur så vist försett koffeinet med i tebladet, och man förundras över hur bra det fungerar i kroppen, när det nog egentligen är avsett som repellent för våra små sexbenta vänner. Likt huvudpersonen i Naked Lunch sitter man alltså och mår alldeles utmärkt på en dos insektsgift, och tro tusan att det inte är första gången en mänska gör det, det är en sysselsättning med lång och fin tradition. Man kan tydligen till och med se en del av våra fyrfota vänner söka sig till vad vetenskapen i utsökt aningslöshet kallar ”medicinalväxter”, och vi har ju förstås våra bevingade vänner att tacka för uttrycket ”full som en alika”. En alika är alltså en typ av fågel, som tydligen inte tackade nej till ytterligare ett eller ett par jästa bär, trots att det egentligen kanske började bli dags att tänka på refrängen.

Efter en del laborerande med hetare bryggning märker man även vissa andra bieffekter, och det är att det verkar bli solkigare i koppen ju hetare vattnet är. Här får vi alltså ge vår läsare Ola rätt, som tidigare misstänkt just detta. Vi kan även meddela att detta inte är något som bara hänt med Lipton, utan även med Twinings Earl Grey. Så det verkar heller inte reserverat enbart för det absolut billigaste pås-teet. Det är hittills oklart om det går att brygga te i lösvikt såpass hett att solken kommer fram. Med all sannolikhet är det dock bara en tidsfråga innan vi får veta.

7 reaktioner på ”Kaffedrickaren i tedrickaren vaknar

  1. Ahaaa! Koffeinsuget sticker fram sin bockfot …

    Där ser man, det tycks alltså finnas ett samband mellan vattentemperaturen och utfällningarna även i te. Annars är väl just solkighet i tekopp och tekanna något eftersträvansvärt har jag förstått?

  2. Eftersträvansvärt? Då måste jag ha missat något. Har mest tänkt att det som lyckas fastna på porslin säkerligen kan lyckas fastna på mina tänder.

  3. Ja, det är precis så jag också tänker: Blir det sådana avlagringar i koppen eller kannan u.s.w., men sedan läste jag någonstans att man tydligen inte ska diska tekannor just för att man vill ha de här avlagringarna och ju äldre tekanna desto bättre. Har för mig att det var reportage om hur man brygger te i Kina. Tycker inte det låter något vidare själv, men vad vet jag. Jag dricker främst kaffe, gubevars …

  4. Maskindiskmedel tar bort fläckarna. Kan vara ett alternativ även för munhålan kanske.

  5. Påminn mig om att aldrig låna tandkräm av denne man!

    Ola: Jag har hört det sägas om yixing-kannor, ja. Jag kanske svär i kyrkan här, men jag är lite osäker på om det verkligen tillför teet något positivt.

  6. Jag har under mina år i universitets och högskolevärlden noterat en liknande praktik, många seniora professorer odlar sin egen te-kultur direkt i muggen, som synes av den särskilt grå-brun-svarta beläggningen på insidan av denna.

  7. zonk: Nej, jag ställer mig också tvivlande till att det skulle göra teet mer välsmakande.

    Johan: Akta dig så att du inte blir sån!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.