Då Gödsvinet syd hade ärende till nordliga breddgrader, råkade det bli tillfälle att testa en lokal skapelse, Lundabryggeriets Djingis. De har tydligen varit i startgroparna sen 2009, och fick ut sina första öl 2011. Detta lär vi oss snabbt från deras hemsida, men i övrigt är denna inte precis någon guldgruva för information, under avdelningen sortiment står t.ex. div. till intet förpliktigande vaga formuleringar om att bryggeriet tänker brygga öl (kanske inte någon överraskning) – vidare detaljer letar vi förgäves efter. Nåväl. Vi är hursomhelst mest intresserade av glasets innehåll, trots allt. Vid en första anblick hade man kanske trott att man fått en stout eller porter, men doften ger snabbt besked om en tungt humlig ton, fruktig och yvig. Dessa bredare toner tycks dock hålla sig till doften, i gommen är humlen betydligt mer endimensionell, och maltigheten är likaledes torr och sparsmakad – stark, men inte bred. De 6.3 procenten alkohol gör inte mycket väsen av sig heller. Djingis känns mer som ett relativt lättdrucket session-öl, snarare än någon mörksynt humle-och-maltdemon som Gonzo Imperial Porter. Inte dumt, men kanske lite blekt.
Tre överraskningar av fem möjliga.